Onbarmhartige Nederlandse overheid en strijd tegen molens | tegenwind in de Veenkoloniën

De onbarmhartige Nederlandse overheid komen we tegen in de Toeslagenaffaire en in de witwasbestrijding [*]. Ook in andere domeinen is zichtbaar dat de overheid de mensen soms niet meer ziet staan en soms over hen heen walst, zoals in de door Kees Vlaanderen geregisseerde documentaire voor 2doc, Tegenwind: Het Verdriet van de Veenkoloniën. De introductie op 2doc luidt:

De komst van een mega windturbinepark in de veenkoloniën drijft de omwonenden uit elkaar. De strijd begint ludiek, maar eindigt grimmig en hard in ondergronds verzet.

Vlaanderen wordt onder meer als volgt geciteerd:

Wat wil je dat mensen meenemen uit deze documentaire?
‘Ik vond het echt tragisch om te zien hoe goedwillende burgers in het harnas worden gejaagd. Deze burgers zien echt wel de noodzaak van groene energie, maar ze worden niet serieus genomen. Ik vind het heel verdrietig om te zien hoe deze mensen hun vertrouwen in de democratie en de rechtstaat kwijtraken. Ik wil met deze documentaire laten zien hoe verkeerd het kan aflopen als er van bovenaf met ‘bulldozerpolitiek’, zoals voormalig minister Wiebes het noemde, over burgers wordt heen gewalst. De verleiding is namelijk heel groot om klimaatproblematiek op die manier aan te pakken: gewoon doordrammen met het idee dat je sneller klaar bent. Maar mensen zetten de hakken in het zand en het duurt daardoor eigenlijk langer. Het veroorzaakt ook enorm veel persoonlijk leed. Zoals de dochter uit de film, die haar vader op een gegeven moment moet opzoeken in de gevangenis.’

Kees Vlaanderen werd op 30 oktober door Nieuwsweekend geïnterviewd, beluister het fragment.

 

Trailer op vimeo

Trailer Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën from Moondocs on Vimeo.

 

Documentaire op NPO Start: hier.

 

[*] Zo zijn aan banken onuitvoerbare misdaadbestrijdingsverplichtingen opgelegd (zie onder meer het artikel over Mollie en de podcast) en zorgt de overheid er voor dat banken uit angst voor boetes en vanwege de hoge compliance kosten nette klanten weigeren (‘de-risking‘).

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d.. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s