Ryngaert over FATCA, ‘De impact van Amerikaanse extraterritoriale regelgeving op Nederlandse belangen’

Cedric Ryngaert schreef voor het Nederlands Juristenblad (NJB) het artikel ‘De impact van Amerikaanse extraterritoriale regelgeving op Nederlandse belangen‘, waarin de schadelijke gevolgen van FATCA voor onder meer Accidental Americans aan de orde komen. Het artikel is te lezen bij Kluwer (betaalmuur).

Ryngaert schrijft onder meer:

Vanuit internationaalrechtelijk perspectief zijn deze Amerikaanse rechtsmachtsaanspraken problematisch. Er is sprake van een te weinig sterke band tussen de VS en het voorwerp van regulering. [87] Bovendien is er onvoldoende staatspraktijk die dergelijke aanspraken billijkt op grond van het internationaal gewoonterecht: de VS staat (nagenoeg) alleen in het heffen van belastingen op grond van nationaliteit en in het opleggen van extraterritoriale economische sancties. De Amerikaanse aanspraken lijken dan ook het internationale rechtsmachtsrecht te schenden.
(…)

[87] Zie over deze ‘genuine connection requirement’ overigens Section 407 Restatement (Fourth) of US Foreign Relations Law. (…)

Anders gezegd: Citizenship-Based Taxation wordt door Ryngaert in strijd geacht met internationaal gewoonterecht en het internationale rechtsmachtsrecht

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s