Datahandelaren steggelen met KvK over inhoud handelsregister

Het handelsregister komt uit een pre-digitale tijd toen er nog geen datahandelaren waren. Dat is nu anders en ondernemers ergeren zich al een hele tijd over de handel in gegevens door de Kamer van Koophandel (KvK) en over schending van hun privacy. Inmiddels zijn er maatregelen in voorbereiding waarover de KvK het volgende schrijft:

Reactie KVK op petitie De Goede Zaak over privacy

15 april 2021 – Er is deze week veel aandacht voor het Handelsregister en de openbaarheid van gegevens. Wij geven graag een toelichting op de werking van het Handelsregister en hoe KVK met dilemma’s die daar bij komen kijken omgaat.

Volgens de huidige Handelsregisterwet is een groot deel van de gegevens in het Handelsregister openbaar. Daardoor is KVK verplicht om gegevens te leveren als daarom wordt gevraagd. Die transparantie draagt bij aan rechtszekerheid in het economische verkeer: ondernemers kunnen zien met wie ze zaken doen. Dat is belangrijk voor een goed functionerende open economie. Als uitvoerder van de Handelsregisterwet is het de taak van KVK om daarvoor te zorgen.

Over de juiste balans tussen openbaarheid en transparantie enerzijds en veiligheid en privacy anderzijds wordt door verschillende partijen anders gedacht. De ene partij wil juist meer openheid en de ander juist meer geslotenheid. Daarnaast gebeuren er zaken met data die als onprettig worden ervaren zoals ongewenste acquisitie en intimidatie, ook wij constateren dit.

Het kabinet heeft aangekondigd om voor de zomer een brief naar de Tweede Kamer te sturen over de mogelijkheden om recht te doen aan de balans tussen deze verschillende belangen. Hierbij wordt ook gekeken naar een mogelijke aanpassing van de Handelsregisterwet, gericht op de balans tussen openbaarheid en transparantie enerzijds en veiligheid en privacy anderzijds.

Voorafgaand aan deze Kamerbrief komt er een consultatieronde vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met KVK. Betrokkenen worden ook opgeroepen om daaraan deel te nemen en hun inbreng te geven.

Meer informatie over afscherming van het privé-adres in het Handelsregister

Op de actualiteitenpagina schrijft de KvK:

Meer privacy en minder last van ongewenste direct marketing
KVK beheert het Handelsregister en moet zich houden aan de Handelsregisterwet. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven welke gegevens moeten worden geregistreerd en welke wel of niet openbaar zijn. KVK moet gegevens verstrekken als daar om wordt gevraagd. Dat het register openbaar moet blijven, staat voor KVK als een paal boven water. Maar het is ons ook duidelijk dat ondernemers niet altijd tevreden zijn over bepaalde aspecten van de openheid ervan: schending van de privacy of het ongewenst benaderd worden voor direct marketingdoeleinden. En ook daar moet iets mee gedaan worden. In plaats van een kortetermijnoplossing wil KVK een structurele oplossing. Daarom luisteren we goed naar ondernemers om duidelijk te hebben waar de pijnpunten precies liggen en vooral: wat is volgens ondernemers zelf de oplossing voor dit probleem. In de tussentijd doet KVK wat ze kan doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. We geven voorlichting aan ondernemers als ze zich inschrijven. We geven klachten actief door aan de autoriteiten die toe moeten zien op handhaving van de AVG en de Telecommunicatiewet. Verder onderzoeken we of bijvoorbeeld het telefoonnummer uit een aantal producten gehaald kan worden. Maar het weglaten van gegevens uit het uittreksel van een bedrijf, vergt een aanpassing van de wet.

We zijn alert dat de rechtszekerheid gehandhaafd moet worden maar willen ook tot een oplossing komen waar de belangen van alle ondernemers in mee genomen zijn. Daarom doen we nu uitgebreid onderzoek met ondernemers samen. We moeten dit zorgvuldig doen samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en daarom duurt het misschien langer dan ondernemers lief is.

Nieuwe regels telemarketing

Begin oktober 2018 heeft staatssecretaris Mona Keijzer een voorstel gedaan dat inhoudt dat bedrijven of organisaties consumenten straks alleen nog mogen benaderen via de telefoon als een consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Dat is een van de drie belangrijkste thema’s in de Consumentenagenda die staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) op 8 oktober 2018 naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Dit voorstel betreft de implementatie van de Europese ePrivacy verordening. Deze regels hebben tot doel om de vertrouwelijkheid van digitale communicatie beter te beschermen en bevat onder meer regels voor het gebruik van e-mail, telemarketing, cookies en andere vormen van elektronische communicatie, zoals Skype en WhatsApp. In het huidige voorstel geldt deze bescherming voor zowel natuurlijke personen als rechtspersonen. Ofwel ook voor bedrijven. Dat moet echter nog duidelijk worden bij de definitieve invoering van de verordening.

Non Mailing Indicator

Een van de maatregelen die KVK in het verleden heeft getroffen is de Non Mailing Indicator (NMI). Ondernemers kunnen die activeren om geen ongewenste reclame per post of verkoop aan de deur meer te ontvangen. De NMI regelt niet de andere vormen van ongewenste direct marketing zoals telefoon of spam.

Rol van Europa

Wat ook een belangrijke rol speelt is (aankomende) Europese regelgeving. Dit gaat verder dan de vraag of ondernemers op eerdergenoemde oplossingen zitten te wachten. Passen die oplossingen ook binnen de Europese regelgeving zoals de ePrivacy verordening? En in hoeverre kan de Nederlandse politiek opgelegde Europese richtlijnen toepassen op zo’n manier dat ondernemers zich hierin kunnen vinden?

 

Intussen zijn de datahandelaren ook ontevreden over de Kamer van Koophandel. Ze proberen te doen voorkomen dat het gaat over het ‘databankenrecht’ van de KvK, lees bijvoorbeeld bij AccountancyNieuws: Informatieleveranciers willen met kort geding toegang tot KvK-gegevens afdwingen. Het zal me benieuwen wat er uitkomt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s