De blijvende gevolgen van corona | regelgevende plannen

We weten dat corona niet meer zal verdwijnen, wat kan betekenen dat de smetvreessamenleving met periodieke testen, experimentele geneesmiddelen en quarantaine gewoon zal gaan worden. Als voorbereiding daarop worden op dit moment allerlei wetsvoorstellen door het Nederlandse parlement behandeld, zoals:

 • Quarantaineplicht.
 • Testbewijzen.
 • Gebouwsluiting.

Er waren nog veel meer wetgevingsplannen (in februari schreef ik er over), hoe het daarmee staat is niet duidelijk, de Raad van State vroeg naar de plannen in een recent advies. Enige commissie van de Eerste Kamers hebben ter voorbereiding van het debat op 25 mei 2021 bij brief van 30 april 2021 gevraagd om een actueel overzicht van actueel geldende tijdelijke regelingen maatregelen COVID-19 (bron).

Het lezen van alle stukken over dit onderwerp is een dagtaak, dus degenen die dat moeten doen (zoals parlementsleden) zijn niet te benijden.

 

Meer informatie:

Enige recente documenten:

april 2021

 • Verslag van een schriftelijk overleg met vragen en antwoorden, 29 april 2021, Eerste Kamer (dossiers Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en infectieziektenbestrijding).
 • Verslag 22 april 2021 van schriftelijk overleg over rol Europa.
 • Brief van 20 april 2021 van de minister van gezondheid (html, pdf): algemene brief inzake de maatregelen. Met onder meer het einde van de avondklok.
 • Verslag 13 april 2021 van een schriftelijk overleg over Europese plannen inzake het corona-paspoort (‘Digital Green Pass’) met vragen en antwoorden. Zie voor kabinetsstandpunt kamerstuk 22 112, nr. 3068. In het verslag onder meer antwoord op vragen over het effect van vaccinatie op besmettelijkheid en de relatie met het corona-paspoort.
 • Brief RIVM 12 april 2021, gedragsreflecties op maatregelenpakket.

maart 2021

 • Brief van 30 maart 2021 aan de minister van gezondheid, namens commissies van de Eerste Kamer.
 • Verslag van een overleg van 30 maart 2021 met vragen vanuit de Eerste Kamer en antwoorden van de minister van gezondheid.
 • Op 29 maart 2021 door de Tweede Kamer gepubliceerd rapport van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving over het Nederlandse vaccinatiestelsel.

 

Bron: brief RIVM 12 april 2021.

 

Wetsvoorstellen:

Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege de invoering van aanvullende maatregelen voor het internationaal personenverkeer in verband met de bestrijding van de epidemie van covid-19 (35808)
Het voorstel inzake quarantaineplicht voor inreizigers uit hoogrisicogebieden (ongeveer de hele wereld), werd op 11 mei jl. aangenomen. GroenLinks, Volt, PvdA, D66, ChristenUnie, VVD en CDA vóór, terwijl werd tegengestemd door: PVV, SP, PvdD, Den Haan, SGP, DENK, FVD, JA21, BBB en BIJ1.

Tijdelijke wet testbewijzen covid-19 (35807)
Het voorstel is op 11 mei 2021 aangenomen door de Tweede Kamer. Voor en tegen: hetzelfde als inzake de quarantaineplicht.

Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met een sluitingsbevoegdheid ten aanzien van publieke en besloten plaatsen wegens een uitbraak (35817)
In behandeling bij de Tweede Kamer.

Infectieziektenbestrijding (25295)
Algemeen dossier waarin corona aan de orde komt.

 • Dossier overheid.nl.
 • Motie 24 maart 2021 waarin wordt aangedrongen op gezondheidsbevorderende communicatie (terwijl het beter zou zijn de gezondheidsschadende corona-maatregelen aan te passen): “verzoekt de regering, om bij zo veel mogelijk officiële communicatiemomenten over de corona-aanpak expliciete aandacht te besteden aan versterkende maatregelen met betrekking tot de persoonlijke weerstand en gezonde leefstijl van mensen, en hierbij voorbeelden te geven van wat mensen zelf kunnen doen om hun weerstand te verhogen en veerkracht te versterken“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De blijvende gevolgen van corona | regelgevende plannen

 1. r grootveld zegt:

  Op grond waarvan beslist de publieke opinie over de vraag of het kabinet juist handelt betreffend het coronabeleid. Beschikken zij over de benodigde informatie om daarover een gefundeerde mening neer te zetten? Nog afgezien van de algemene kennis over virussen en ziekteverwekkers, of liever het ontbreken daar van. Zij beslissen bij voorbeeld of er voldoende informatie beschikbaar is om een beleid op te baseren!?
  De overheid zoekt blijkbaar een mandaat om ook in de toekomst naar believen beperkende maatregelen op te leggen. Dit gaat natuurlijk van kwaad tot erger. Ziek zijn wordt een misdaad. Zieke mensen worden uit de samenleving gestoten. Bij voorbeeld door name en shame bij social media (de meest destructieve ontwikkeling die het internet heeft voortgebracht).

  Ik vraag mij overigens af of het niet een weg wordt die tot verderf leidt. Mensen bouwen weerstand op tegen infecties. Maar dan moeten ze wel in aanraking komen met ziekteverwekkers. Vooral voor kinderen is dat belangrijk. Denk aan de toename van allergieën, die wordt geweten aan de hygiënewaan waardoor kinderen niet meer in contact mogen komen met viezigheid. Per reclame wordt je wijs gemaakt dat je desinfecterende middelen moet gebruiken om je kind gezond te houden. Komen we dan uit bij een bevolking die permanent in een kiemvrije omgeving moet verkeren omdat de eerste de beste infectie dodelijk is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s