Eenoog in het land der blinden | digitalisering van Nederland

Inmiddels heb ik al de nodige artikeltjes geschreven over het ongerechtvaardigde IT-optimisme van onder meer onze overheid. Het nieuwste pareltje is:

“De wereld digitaliseert en Nederland doet mee in de voorhoede”

Dit stond in een artikel op de site van de rijksoverheid, Kabinet stuurt derde update Nederlandse Digitaliseringsstrategie aan de Kamer. Dit ongerechtvaardigde optimisme (na alle datalekken, hacks, waarschuwingen dat IT brak is, enzovoorts) gaf voor mij aanleiding om de tag ‘eenoog in het land der blinden’ te starten.

De werkelijkheid:

  • de wereld digitaliseert en de risico’s voor burgers nemen in hoog tempo toe;
  • de overheid heeft nog een naïef geloof in de positieve mogelijkheden van IT en neemt onvoldoende maatregelen om burgers te beschermen.

Het zal me benieuwen of de overheden nog op tijd zijn om het tij te keren.

 

Biometrische risico’s

 

 

1-oog in het land der blinden

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eenoog in het land der blinden | digitalisering van Nederland

  1. r grootveld zegt:

    Wat mij betreft is het niet de onveiligheid die de grootste risico vormt. Daar kun je je tot op zekere hoogte tegen wapenen. Het is de mythe. We leven in het tijdperk van het onbegrensd optimisme. Het leven is schoon en zal alleen maar schoner worden. Ook dankzij IT. Die belofte wordt ons steeds weer door de strot geduwd. Het internet, social media. Het zou zelfs de wereldvrede bevorderen. Inmiddels weten we beter. Social media bevorderen vooral digitale criminaliteit en factievorming waarbij men het afzeiken niet schuwt. En het spekt de portemonnee van de entrepreneur.
    De meeste mensen weten natuurlijk weinig af van computers en digitalisering. Zij gedragen zich uitsluitend als consument. Dat het voor de meesten zo mystiek is maakt het mogelijk om de meest onzinnige, maar ook de meest gevaarlijke toepassingen te verkopen als wederom een loot aan de boom van de vooruitgang. Men wil dat maar al te graag geloven. Een veilige wereld vol luxe die het moderne leven maakt tot een waar festijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s