Inmiddels heb ik al de nodige artikeltjes geschreven over het ongerechtvaardigde IT-optimisme van onder meer onze overheid. Het nieuwste pareltje is:
“De wereld digitaliseert en Nederland doet mee in de voorhoede”
Dit stond in een artikel op de site van de rijksoverheid, Kabinet stuurt derde update Nederlandse Digitaliseringsstrategie aan de Kamer. Dit ongerechtvaardigde optimisme (na alle datalekken, hacks, waarschuwingen dat IT brak is, enzovoorts) gaf voor mij aanleiding om de tag ‘eenoog in het land der blinden’ te starten.
De werkelijkheid:
- de wereld digitaliseert en de risico’s voor burgers nemen in hoog tempo toe;
- de overheid heeft nog een naïef geloof in de positieve mogelijkheden van IT en neemt onvoldoende maatregelen om burgers te beschermen.
Het zal me benieuwen of de overheden nog op tijd zijn om het tij te keren.
Biometrische risico’s
De wereld wordt onveilig door IT, voorbeeld:
“Anyone can use this powerful facial-recognition tool — and that’s a problem” – CNN #AVG #facialrecognition https://t.co/97bfLwX5vP
— Ellen Timmer (@Ellen_Timmer) May 6, 2021
1-oog in het land der blinden
Weer een 1-oog in het land der blinden: “De wereld digitaliseert en Nederland doet mee in de voorhoede” https://t.co/8rJmCl3WX1
— Ellen Timmer (@Ellen_Timmer) April 30, 2021
Wat mij betreft is het niet de onveiligheid die de grootste risico vormt. Daar kun je je tot op zekere hoogte tegen wapenen. Het is de mythe. We leven in het tijdperk van het onbegrensd optimisme. Het leven is schoon en zal alleen maar schoner worden. Ook dankzij IT. Die belofte wordt ons steeds weer door de strot geduwd. Het internet, social media. Het zou zelfs de wereldvrede bevorderen. Inmiddels weten we beter. Social media bevorderen vooral digitale criminaliteit en factievorming waarbij men het afzeiken niet schuwt. En het spekt de portemonnee van de entrepreneur.
De meeste mensen weten natuurlijk weinig af van computers en digitalisering. Zij gedragen zich uitsluitend als consument. Dat het voor de meesten zo mystiek is maakt het mogelijk om de meest onzinnige, maar ook de meest gevaarlijke toepassingen te verkopen als wederom een loot aan de boom van de vooruitgang. Men wil dat maar al te graag geloven. Een veilige wereld vol luxe die het moderne leven maakt tot een waar festijn.