Europese aanbesteding na Brexit

Dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 uit de EU is  getreden betekent ook dat er op Europees aanbestedingsgebied iets is veranderd. Aan lopende procedures door Nederlandse aanbestedende diensten (zoals de rijksoverheid, gemeenten en gesubsidieerde instellingen) zal nog niets veranderen voor de deelnemers uit de VK. Op een later tijdstip is dat wel het geval, omdat deelnemers uit de VK niet meer hetzelfde zullen worden behandeld als deelnemers uit een EU-land.

Als door Nederlandse aanbestedende diensten Europese aanbestedingen worden uitgeschreven, is daarop de in december 2020 gesloten handelsovereenkomst tussen het VK en de EU van toepassing, waarin de bepalingen van een internationaal verdrag, de Government Procurement Agreement (GPA) van toepassing worden verklaard. Aan het GPA wordt deelgenomen door EU-landen en door een aantal andere landen, zoals Canada, de Verenigde Staten, Japan, Israël, Noorwegen, Zwitserland en Zuid-Korea. Het GPA leidt voor de aanbestedende dienst uit een EU-land tot minder verplichtingen ten opzichte van deelnemers dan onder het Europese aanbestedingsrecht.

Voor Nederlandse aanbestedende diensten betekent dit praktisch dat bij een aantal soorten aanbestedingen ook deelnemers uit de VK moeten worden toegelaten. Voor sommige typen aanbestedingen geldt dit niet, onder meer sociale en andere specifieke diensten en de meeste opdrachten voor defensie en veiligheid. Er kunnen soms ook procedurele verschillen zijn.

Voor Nederlandse aanbestedingsplichtige diensten is het belangrijk zich te realiseren dat er voor deelnemers aan een aanbesteding van buiten de EU deels andere regels gelden en dat zij niet altijd hoeven te worden toegelaten. Dat geldt ook voor deelnemers uit de VK.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Aanbesteding, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Not-for-profit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s