Boete 800.000 euro voor incassobureau | ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte bekend dat een boete van 800.000 euro is opgelegd aan incassobureau Unitedcall:

Boete Unitedcall voor agressieve incassopraktijken
15-12-2020

De ACM legt aan Unitedcall een boete op van 800.000 euro voor agressieve en oneerlijke incassopraktijken.

Unitedcall nam telefonisch contact op met consumenten in Nederland onder het voorwendsel dat zij openstaande rekeningen niet zouden hebben betaald. Op dwingende wijze probeerde Unitedcall de consumenten ertoe aan te zetten deze vermeende openstaande rekeningen (zeer) snel te betalen. Daarbij heeft Unitedcall zich niet gehouden aan de professionele eisen die gelden voor incassobureaus. Zo weigerde Unitedcall de consumenten informatie te geven over de oorspronkelijke vordering, ook als consumenten daar (meerdere malen) expliciet om vroegen. Ook hadden consumenten geen aanmaning of herinnering ontvangen en dreigden Unitedcall-medewerkers dat consumenten (aanzienlijke) extra kosten zouden moeten betalen, terwijl een incassobureau die kosten niet in rekening mag brengen.

Daarnaast heeft Unitedcall zich in de telefoongesprekken schuldig gemaakt aan een agressieve handelspraktijk. Regelmatig dreigden Unitedcall-medewerkers met het starten van een gerechtelijke procedure en het inschakelen van een deurwaarder om beslag te laten leggen, terwijl die maatregelen wettelijk gezien nog helemaal niet konden worden genomen. Medewerkers hebben daarbij ook dreigende taal en intimidatie gebruikt en hebben geprobeerd consumenten op andere wijzen ongepast te beïnvloeden.

De ACM publiceerde een meer uitvoerige uitleg over de beslissing en de regels die voor incassobureaus gelden. Zo worden de regels voor consumentenincasso samengevat:

Wat zijn de regels die gelden bij incasso?
Bij incasso van niet-betaalde rekeningen gelden diverse regels om consumenten te beschermen:

• Het moet gaan om terechte rekeningen;
• Consumenten moeten op verzoek informatie ontvangen over de rekening, zodat zij kunnen controleren of het bedrag inderdaad verschuldigd is;
• De extra kosten die een incassobureau mag rekenen zijn wettelijk vastgelegd;
• Incassokosten mogen pas worden gerekend nadat de consument een extra betalingsherinnering heeft ontvangen (de 14-dagen brief);
• Bij het innen van de openstaande rekeningen mag geen ongepaste dwang worden uitgeoefend. Ook mag een incassobureau niet schermen met bevoegdheden die het niet heeft, zoals direct beslag leggen op geld of goederen zonder een gerechtelijke uitspraak.

Meer informatie over deze zaak is te vinden in het boetebesluit.

De ACM trad al eerder op tegen incassobureaus, lees de berichten uit maart 2019 (over Herms Incasso) en februari 2019 (over een netwerk agressieve incassobureaus).

Er is wetgeving inzake incassobureaus in voorbereiding, lees dit. Alle berichten op dit blog over incassobureaus zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.] en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boete 800.000 euro voor incassobureau | ACM

  1. paul duinkerken zegt:

    De beschrijving hierboven lezend” zou ik denken dat er mogelijk sprake is van “afdreiging” (art 318 Wetboek van Strafrecht). ACM of slachtoffers kunnen aangifte doen bij het Openbaar Ministerie, het onderzoek lijkt me al grotendeels door ACM gedaan. Lijkt me nuttig om duidelijkheid te krijgen waar grenzen liggen van incasso.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s