Werknemers bespioneren met digitale middelen | AVG

In de techniek is er een simpele regel: alles wat kan gebeurt.

IT kan worden gebruikt om mensen permanent te volgen, hen te analyseren en het te beïnvloeden. Daarmee zijn Facebook, Google en vele anderen bezig, ook de overheid is zeer geïnteresseerd. De hulpmiddelen komen eveneens ter beschikking van werkgevers. Zij kunnen gebruik maken van allerlei software.

Workplace Analytics van Microsoft
Onder meer betreft dat volgens diverse berichten de Microsoft software die met ‘Workplace Analytics‘ wordt aangeduid. Lees over deze software:

Microsoft ontkent dat Workplace Analytics een surveillance tool is. Gelet op de slechte staat van dienst van deze internetgigant, is het de vraag of we dit kunnen geloven.

 

 

Rathenau: Meer discussie nodig over digitale monitoring van werkenden
Het Rathenau Instituut publiceerde in april een rapport en plaatste op 4 november jl. op de site een nieuwsbericht waarin wordt herinnerd aan het eerdere onderzoek: Meer discussie nodig over digitale monitoring van werkenden. Introductie:

Sociale partners en de overheid moeten het gesprek aangaan om grenzen te stellen aan de inzet van digitale technologie in de werkrelatie. Die boodschap had het Rathenau Instituut vanmorgen in de Tweede Kamer bij de presentatie van het rapport Werken op waarde geschat. Op verzoek van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht het Rathenau Instituut de rol die digitale monitoringstechnieken spelen op de werkvloer en hun invloed op de kwaliteit van het werk

Het Rathenau Instituut publiceerde in april 2020 het onderzoek ‘Werken op waarde geschat – Grenzen aan digitale monitoring op de werkvloer door middel van data, algoritmen en AI’, aankondiging, rapport, veel gestelde vragen.

Digitale monitoring van personeel
Een greep uit de andere berichten over digitale monitoring van personeel:

Achtergrond AVG en arbeid

Zoeken op ‘workplace surveillance’ en ‘employee monitoring’ levert veel Engelstalig materiaal op, ook reclame voor software.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Werknemers bespioneren met digitale middelen | AVG

  1. r grootveld zegt:

    Ik begrijp niet waarom hier überhaupt over gediscussieerd moet worden. Wat men ook beoogt met dit soort surveillance, het deugt niet. Steeds meer wordt de werknemer aan prestatiedwang gekluisterd. Als we een stapje verder gaan kan hij ook thuis worden afgelegd. Want ook de levensstijl zou de productiviteit wel eens kunnen beïnvloeden.
    Dat men nergens voor terugdeinst blijkt al. De werkgever is zo bezeten van de 24/7 economie, dat hij er geen problemen mee heeft om mensen midden in de nacht te bellen (o, de zegeningen van de mobiele telefoon). Deze samenleving waar alleen winst de norm zet is al meer dan menselijk dolgedraaid. Het is verbazingwekkend dat daar zo weinig kritiek op is. Hoe braaf men zich laat gebruiken. Ook hier in dit artikel wil men niet radicaal zijn. Bah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s