In de techniek is er een simpele regel: alles wat kan gebeurt.
IT kan worden gebruikt om mensen permanent te volgen, hen te analyseren en het te beïnvloeden. Daarmee zijn Facebook, Google en vele anderen bezig, ook de overheid is zeer geïnteresseerd. De hulpmiddelen komen eveneens ter beschikking van werkgevers. Zij kunnen gebruik maken van allerlei software.
Workplace Analytics van Microsoft
Onder meer betreft dat volgens diverse berichten de Microsoft software die met ‘Workplace Analytics‘ wordt aangeduid. Lees over deze software:
- Werkgever kan nieuwe tool Microsoft 365 gebruiken om je te bespioneren, Radar 27 november 2020.
- ‘Productiviteitsscore’ in Microsoft 365 krijgt kritiek van privacyexperts, Tijs Hofmans, Tweakers 27 november 2020.
- Microsoft productivity score feature criticised as workplace surveillance, The Guardian 26 november 2020.
- Anwenderüberwachung durch Microsofts Office-Software, Heise 24 november 2020.
- Video van Microsoft, waarin de nieuwe functionaliteit wordt toegelicht.
Microsoft ontkent dat Workplace Analytics een surveillance tool is. Gelet op de slechte staat van dienst van deze internetgigant, is het de vraag of we dit kunnen geloven.
Esoteric metrics based on analyzing extensive data about employee activities has been mostly the domain of fringe software vendors. Now it’s built into MS 365.
A new feature to calculate ‘productivity scores’ turns Microsoft 365 into an full-fledged workplace surveillance tool: pic.twitter.com/FC3N6KkIR3
— Wolfie Christl (@WolfieChristl) November 24, 2020
Rathenau: Meer discussie nodig over digitale monitoring van werkenden
Het Rathenau Instituut publiceerde in april een rapport en plaatste op 4 november jl. op de site een nieuwsbericht waarin wordt herinnerd aan het eerdere onderzoek: Meer discussie nodig over digitale monitoring van werkenden. Introductie:
Sociale partners en de overheid moeten het gesprek aangaan om grenzen te stellen aan de inzet van digitale technologie in de werkrelatie. Die boodschap had het Rathenau Instituut vanmorgen in de Tweede Kamer bij de presentatie van het rapport Werken op waarde geschat. Op verzoek van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht het Rathenau Instituut de rol die digitale monitoringstechnieken spelen op de werkvloer en hun invloed op de kwaliteit van het werk
Het Rathenau Instituut publiceerde in april 2020 het onderzoek ‘Werken op waarde geschat – Grenzen aan digitale monitoring op de werkvloer door middel van data, algoritmen en AI’, aankondiging, rapport, veel gestelde vragen.
Digitale monitoring van personeel
Een greep uit de andere berichten over digitale monitoring van personeel:
- Op school levert Microsoft software risico’s op voor docenten (en scholieren): Grobe Verletzungen datenschutzrechtlicher Vorschriften, Netzpolitiek 3 november 2020.
- Amazon’s spying on EU workers just tip of iceberg, EUObserver 7 oktober 2020.
- Workers’ rights: negotiating and co-governing digital systems at work, Social Europe 3 september 2020.
- Workplace Privacy After COVID-19, Public Citizen 13 augustus 2020.
- Maak afspraken over het gebruik van data, algoritmen en AI op de werkvloer, Rathenau Instituut 15 juni 2020.
- This startup is using AI to give workers a “productivity score”, Technology Review 4 juni 2020.
Achtergrond AVG en arbeid
- Autoriteit Persoonsgegevens over controle van werknemers.
- WP249 Opinion 2/2017 on data processing at work, 23 juni 2017.
- Europese privacy organisatie EDRi schreef al eerder over ‘workplace surveilance’, onder meer: ECHR decision on workplace surveillance (January 22, 2016) en New directive on privacy in the workplace (25 september 2003).
Zoeken op ‘workplace surveillance’ en ‘employee monitoring’ levert veel Engelstalig materiaal op, ook reclame voor software.
#surveillance is onvermijdelijk, zodat het hoog tijd is dat de surveillanten gesurveilleerd worden #AVG https://t.co/wiiHb3bUnV
— Ellen Timmer (@Ellen_Timmer) November 30, 2020
Ik begrijp niet waarom hier überhaupt over gediscussieerd moet worden. Wat men ook beoogt met dit soort surveillance, het deugt niet. Steeds meer wordt de werknemer aan prestatiedwang gekluisterd. Als we een stapje verder gaan kan hij ook thuis worden afgelegd. Want ook de levensstijl zou de productiviteit wel eens kunnen beïnvloeden.
Dat men nergens voor terugdeinst blijkt al. De werkgever is zo bezeten van de 24/7 economie, dat hij er geen problemen mee heeft om mensen midden in de nacht te bellen (o, de zegeningen van de mobiele telefoon). Deze samenleving waar alleen winst de norm zet is al meer dan menselijk dolgedraaid. Het is verbazingwekkend dat daar zo weinig kritiek op is. Hoe braaf men zich laat gebruiken. Ook hier in dit artikel wil men niet radicaal zijn. Bah.