Is de sociale onderneming meer dan een modeverschijnsel?

Is die maatschappelijke onderneming waar sommigen het over hebben meer dan een modeverschijnsel? Dat blijf ik me afvragen. Onlangs is parlementair de discussie weer aangeblazen.

Een Big4-kantoor heeft samen met onze nationale zakenuniversiteit een rapport ‘Stimuleren van (h)erkenning van sociale ondernemingen‘ over sociaal ondernemerschap mogen schrijven, dat onlangs door de staatssecretaris van EZ is bekend gemaakt. Het is een stemmingsverslag waarin de auteurs tot de voorspelbare conclusie komen dat ondernemingen die zich sociaal achten behoefte hebben aan erkenning en herkenning. De respondenten van het onderzoek geven aan dat zij graag een speciale rechtsvorm zouden zien, de maatschappelijke besloten vennootschap, afgekort als ‘BVm’, of een wettelijke status gebaseerd op de Code Sociale Ondernemingen.

Merkwaardig genoeg bevat het rapport geen gedegen juridische analyse van de BVm, respectievelijk een heldere samenvatting van de kenmerken van zo’n BVm en een goede beschrijving van de verschillen met de gewone besloten vennootschap. Dat hoort meer te zijn dan alleen een andere doelstelling. De tekst in het rapport over de kenmerken van de rechtsvorm (pagina 29/30) is flinterdun. Dat betekent dat de respondenten van het onderzoek geen weloverwogen keuze konden maken en ik me afvraag welke waarde er aan het rapport moet worden gehecht.

In het hierboven besproken rapport wordt verwezen naar een rapport uit februari 2019 waarin evenmin helderheid wordt verschaft. In de conclusie van dat rapport wordt opgemerkt dat het bestaande instrumentarium allerlei mogelijkheden biedt, maar dat dit voor kleine sociale ondernemingen te duur zou zijn (hoge ‘transactiekosten’). Waarom de aparte rechtsvorm geen hoge transactiekosten met zich zou brengen, wordt mij niet duidelijk.

Als het gaat om herkenbaarheid, is geen aparte rechtsvorm nodig. Dan is een etiket (zoals een keurmerk) voldoende. Ik blijf voorlopig bij wat ik vertelde aan de journalist van het Advocatenblad (artikel juli 2019).

Als men een speciaal type besloten vennootschap voor sociale ondernemingen zou willen creëren, is nodig dat duidelijk wordt aangegeven wat de fiscale behandeling van de BVm wordt en dat goed wordt uitgewerkt waaruit de verschillen bestaan met de gewone bv en de stichting. Voor zover het kleine sociale ondernemingen betreft, is belangrijk te kijken of degenen die hun belastingaangifte en administratie voorbereiden met de aparte regels kunnen omgaan. Want ook een sociale onderneming hoort een jaarrekening te maken en belastingaangifte te doen.

 

Meer informatie:


Aanvulling 9 juli 2020
Zie in dit verband de aankondiging van de WRR, “WRR agendeert thema onderneming en maatschappij”. Intro:

De WRR heeft het project onderneming en maatschappij toegevoegd aan zijn werkprogramma. Een goede verhouding tussen het bedrijfsleven en de samenleving is van groot belang voor beiden, maar geen vanzelfsprekendheid. Met dit adviestraject beoogt de WRR bij te dragen aan het debat over hoe deze verhouding toekomstbestendig kan worden gemaakt. Daarbij onderzoeken wij de maatschappelijke betekenis en positie van het Nederlandse bedrijfsleven. Wat mag de Nederlandse samenleving verwachten van de maatschappelijke rol van ondernemingen? En wat kunnen en willen bedrijven zelf?

Aanvulling 13 juli 2020
In een nieuwsbericht van 10 juli worden maatregelen aangekondigd: Kabinet: aparte juridische erkenning en actieve ondersteuning voor maatschappelijk ondernemerschap.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Kapitaalvennootschappen, Rechtspersonenrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s