De open deuren van Bureau Beke | rapport Criminelen achter het stuur

Onlangs publiceerde Bureau Beke een rapport over het gebruik door criminelen van voertuigen.

Facilitator
Het rapport staat vol met het bekende facilitator proza waar ik al eerder over schreef [*]. Strekking: een crimineel gebruikt auto’s dus iedereen in de autohandel, autoverhuur, enzovoorts is ‘facilitator’, waarbij er dan wel dan wel bij wordt gezegd dat de facilitator ‘bewust’ of ‘onbewust‘ kan zijn. Volgens deze denkwijze is alles waar een crimineel gebruik van kan maken ‘facilitatie‘ en de ondernemer of organisatie die de dienst of het product aanbiedt is dan ‘facilitator’. Op die manier zijn banken, notarissen, slotenhandelaren, verhuurders van bedrijfsruimte en de rest van Nederland allen facilitator; de grootste facilitator is natuurlijk de overheid zelf. Dit lijkt me een gereformeerd concept met een Amerikaans sausje, dat tot doel heeft iedere burger een schuldgevoel aan te praten en tot crimineel te maken. Ik vraag me af of dit wel de manier is om nette burgers te bejegenen.

Vreemd rapport
Maar ook los van de facilitator is het een vreemd rapport. Zo wordt in het rapport gezegd dat criminelen door het huren van auto’s hun anonimiteit kunnen waarborgen. Nergens wordt uitgelegd hoe dat kan: normaliter moeten bestuurders van auto’s zich legitimeren en wil de verzekeraar weten of de auto’s wel door bestuurders met een geldig rijbewijs gebruikt worden, als dat niet het geval is wordt er geen dekking gegeven.

Op pagina 16 wordt gezegd dat 70% van de gecontroleerde bestuurders van een huurauto criminele antecedenten heeft, terwijl op pagina 40 wordt geconstateerd dat de autoverhuurbranche heel groot is en ook de leasemarkt en het uitlenen van auto’s door garages omvat. Dat maakt het percentage van 70% uitermate onwaarschijnlijk.

Bureau Beke heeft heel veel pagina’s nodig om uit te leggen dat criminelen transportmiddelen gebruiken, een weinig verrassende bevinding, die lijkt op de constatering dat criminelen ook adem halen en kinderen krijgen. Een goede analyse van de juridische en feitelijke systemen achter de transportbranche ontbreekt.

 

PS Ik bied me graag aan om een analyse te maken van die systemen en de mogelijkheden om juridische oplossingen te bedenken waarmee het voor criminelen moeilijker wordt om van transportmiddelen gebruik te maken. Het budget dat Bureau Beke had voor haar rapport zal voor mij naar verwachting wel voldoende zijn.

 

[*] Zie onder meer tweede helft pagina 13 en pagina 14 en pagina 21, een na laatste alinea.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 19 november 2019
Een Angelsaksisch geluid over ‘faciliteren’ (van een andere soort):

 


Aanvulling 25 november 2019
Criminelen kopiëren nummerplaten, zelfs die van de koning is niet veilig, zo schrijft de NOS. Tip: bedenk een manier om sneller te signaleren dat andermans nummerplaat wordt gebruikt.

Aanvulling 30 december 2020
De open-deuren-opentrappers van Bureau Beke figureren bij CCV op de pagina Autoverhuur.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De open deuren van Bureau Beke | rapport Criminelen achter het stuur

  1. ivo zegt:

    Ten aanzien van de waarschijnlijkheid een korte reactie. De autoverhuurmarkt is inderdaad een grote landelijke markt. Toch kan dat percentage van 70% best kloppen. Het rapport verwijst als bron naar een publicatie van Lam, Van der Wal en Kop uit 2018. Hierin wordt echter niet een landelijk percentage besproken, maar de bron is een projectleider uit Zeeland-West-Brabant, dus waarschijnlijk geen landelijke statistiek. Deze spreekt evenwel over 70% van de gecontroleerde auto. Nadruk op gecontroleerd! Blijkbaar is de politie in Zeeland-West-Brabant goed in staat om bij de keuze welke auto’s te controleren het kaf van het koren te kunnen scheiden. De relevante vraag voor de omvang van de ondermijning in de autoverhuurmarkt is vervolgens welk percentage van de verhuurde auto’s door de politie gecontroleerd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s