BIT-advies over het ubo-register | Wwft

Op 5 november jl. stuurde het Ministerie van Financiën mede namens het Ministerie van Veiligheid, het advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT) over de technische realisatie van het ubo-register aan de Tweede Kamer.

BIT-advies
Uit het BIT-advies blijkt dat het ubo-register zoals op 10 januari 2020 moet gaan functioneren beperkte functionaliteit heeft. Men merkt op dat de tijd tot 10 januari a.s. erg krap is. Het risico is groot dat op die datum de applicatie voor het notariaat en het register voor natuurlijke personen en adressen niet klaar is.

Gesignaleerd wordt dat er hard moet worden gewerkt aan de bruikbaarheid van het register:

We zien de volgende risico’s:

• Het programma heeft nog onvoldoende voorbereidingen getroffen om het bijwerken en corrigeren van het register door ondernemers, notarissen en UBO’s goed te ondersteunen. Dit is noodzakelijk om de UBO-gegevens correct en actueel te houden. Voorbeelden van functionaliteit die onvoldoende is uitgewerkt of die veel handmatige en daarmee foutgevoelige handelingen vraagt:

– Ondernemers moeten UBO-gegevens kunnen muteren op de website, zonder de noodzaak om ook alle ongewijzigde gegevens opnieuw in te voeren.
– Notarissen moeten bij inschrijving van een onderneming in het Handels- register de UBO-gegevens eenvoudig kunnen bijvoegen. Nu moeten notarissen diverse gegevens twee keer invoeren, dat is foutgevoelig.
– UBO’s moeten hun gegevens online kunnen inzien, zodat ze foutieve registraties kunnen detecteren en (laten) corrigeren.

• Het programma heeft nog geen plan ontwikkeld om de UBO-gegevens aan te laten sluiten bij de overige gegevens uit het Handelsregister. Een belangrijk argument om het beheer van het UBO-register bij de KVK te beleggen was nu juist dat de KVK hiervoor kan zorgen. Bij de eerste oplevering staat het UBO- register echter nog grotendeels los van het Handelsregister, waardoor consistentie niet is gegarandeerd. We maken ons zorgen dat de inbedding van het UBO-register in het Handelsregister lang gaat duren en een aanzienlijke inspanning vraagt, mede door de complexiteit van het systeemlandschap van de KVK.

 

Beleidsreactie Financiën
In de beleidsreactie laat Financiën weten dat tijdige afronding van de software wordt verwacht en dat het Ministerie positief is over de verbetering van de functionaliteit. In de toekomst zal het ubo-register op het handelsregister worden aangesloten.

Meer informatie:


Aanvulling 7 november 2019
Lees ook Minimale versie UBO-register in januari klaar, Accountancy Vanmorgen, 6 november 2019.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s