Accidental Americans bij BNR | FATCA

Al eerder schreef ik over de ‘accidental Americans’, mensen die mensenrechtenschending door de Amerikaanse overheid ondervinden.

In BNR stond vandaag het artikel Nederlanders willen massaal van Amerikaanse nationaliteit af. De achtergrond is dieper: het is onzorgvuldig dat de accidental Americans überhaupt als ‘US Person’ (Amerikaans staatsburger en belastingplichtig in de VS) worden aangemerkt. Deze mensen worden door de VS als US person bestempeld omdat zij in de VS zijn geboren of buiten de VS zijn geboren maar één Amerikaanse ouder hebben [1]. De VS is een van de weinige landen die een dergelijke onrechtmatige praktijk er op na houdt. De enige oplossing voor de accidental Americans lijkt te zijn dat zij een dure procedure om van het Amerikaanse staatsburgerschap af te komen moeten volgen en dat zij jarenlang belastingaangifte in de VS moeten doen, zoals in het BNR-artikel beschreven.

NB Overigens staat er bij het BNR-artikel ten onrechte een foto van een Amerikaans paspoort, terwijl de accidental Americans zo’n paspoort niet hebben. Zij werden recent, na 2014, verrast door het verdrag dat Nederland met de VS heeft gesloten, inhoudend dat Nederland aan de VS gegevens levert ten behoeve van de Amerikaanse belastingheffing.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat de ‘Amerikaanse Nederlanders’ niet moeten zeuren. De NVB publiceerde eerder het artikel Nieuwe mogelijkheid voor Amerikaanse Nederlanders om problemen bankrekening te voorkomen. Dat is een onjuiste titel, want een accidental American is geen ‘Amerikaanse Nederlander’.

Schending financiële mensenrechten
Het is bizar dat nette Europese burgers op hoge kosten worden gejaagd door de Amerikaanse overheid. Het is een vorm van schending van mensenrechten, die als gevolg van de toegenomen uitwisseling van financiële persoonsgegevens, onder meer in verband met criminaliteitsbestrijding (witwassen, terrorisfmefinanciering, bestrijding belastingfraude) steeds vaker zal voorkomen.

Ik vind dat banken en de Nederlandse overheid niet behoren mee te werken aan het verschaffen van gegevens aan de Amerikaanse overheid, als het mensen betreft die door de VS op onrechtmatige gronden als belastingplichtig worden aangemerkt.

[1] Lees dit artikel voor een toelichting. Zo is het in de VS geboren worden al voldoende, ook al woon je er maar een maand.

Op dit blog staan meerdere artikelen over FATCA en over de accidental Americans.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s