Turboliquidatie onder vuur

In diverse media verscheen het bericht dat de Minister van Rechtsbescherming werkt aan een wetsvoorstel dat misbruik van de ‘turboliquidatie’ moet voorkomen. In het nieuwsbericht wordt gesproken over het volgende:

Een bedrijf dat via een turboliquidatie ermee stopt, moet in de toekomst meer informatie geven om te verantwoorden dat een turboliquidatie nodig was. Zo wordt het bestuur verplicht om een slotbalans op te stellen en vast te laten leggen, met een verklaring waarom er geen vermogen (meer) op de balans staat. Het bedrijf moet ook inzicht geven met jaarrekeningen. Verandering in de bezittingen van de voorafgaande jaren zijn dan beter te controleren.
Het bestuur moet er verder voor zorgen dat de turboliquidatie algemeen bekendgemaakt wordt. In de bekendmaking moet staan dat de slotbalans met de jaarrekening van het bedrijf ter inzage liggen bij de Kamer van Koophandel.

Mij lijkt dat dit zinloze bureaucratie is. Bij de ‘echte’ turboliquidaties (situaties waarin de rechtspersoon geen activa, maar ook geen schulden heeft) is er geen reden voor bijzondere maatregelen.

Het is te hopen dat het Ministerie voor Veiligheid niet zal kiezen voor de hierboven beschreven bureaucratie maar voor specifieke maatregelen gericht op turboliquidaties waarbij schuldeisers niet betaald worden. Bijvoorbeeld door middel van het tijdig vooraf informeren van de schuldeisers over de toestand van insolventie.

 

Meer informatie:

Rijksoverheid (Ministerie van Veiligheid):

Media:

 

Dit artikel verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.


Aanvulling 22 oktober 2019
In Mr. verscheen Turboliquidatie onder de loep door Steef Bartman. Hij levert kritiek op de ideeën.

Intussen is de politiek druk bezig met het onderwerp, zo schrijft De Monitor van de KRO over het onderwerp, onder de titel Financieel bedrog. Zie ook deze pagina. In het FD stond Plof-bv’s zijn Arbeidsinspectie te snel af. De opwinding is groot, maar of het tot goede wijzigingen leidt, moet worden afgewacht.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s