Mislukte privatisering? Energiebedrijf en ziekenfonds

Iedere burger en organisatie heeft energie nodig en iedere privé persoon een zorgverzekering. Vroeger leverde de overheid energie en kenden we een ziekenfonds voor de lagere inkomens. Beide vormen van dienstverlening zijn geprivatiseerd.

Energie
Die privatisering is geen succes als ik artikelen lees over agressieve energieverkopers (waarom wordt telefooncolportage en verkoop aan de deur van energie niet gewoon verboden?) en de penibele financiële toestand waarin sommige energiebedrijven verkeren:

Zorgverzekering
Ook het verzekeringsgebeuren rammelt. In een FD-artikel wordt beschreven dat de zogenaamde markt van de zorgverzekeringen niet werkt (terwijl de verzekeraars veel marketing geld over de balk gooien). Mensen stappen niet over, want het is lood om oud ijzer. Ik zie ook niet dat hier een positieve ‘marktwerking’ is, als tegenwicht voor de zorgbedrijven (zoals ziekenhuizen). De verzekeraars zijn zelf molochen zonder oog voor voor hun verzekerden.

Wat mij betreft kan het veel simpeler: gewoon één basisverzekering voor iedereen bij een nieuw ziekenfonds, dat democratisch wordt gecontroleerd. De verzekeraars kunnen zich dan beperken tot aanvullende verzekeringen bieden. De besparing van de overbodige marketing kunnen we dan in onze zak steken.

 


Aanvulling 17 juni 2021
Energiebedrijven blijven een zwakke sector. Op 16 juni publiceerde de ACM: ACM in actie tegen misleidende werving energiecontracten. Met onder meer:

Voorbeelden van misleiding
Bij het vervolgonderzoek naar misleidende handelspraktijken kijkt de ACM naar bedrijven die onjuiste of onduidelijke informatie geven om consumenten over te halen om over te stappen. Zo is het voor consumenten vaak niet duidelijk welk bedrijf hen benadert en ontbreekt essentiële informatie over tarieven. Ook komt het voor dat verkopers het verwachte energieverbruik lager voorspiegelen dan het daadwerkelijk is. Hierdoor lijkt het alsof consumenten geld besparen, omdat het nieuwe termijnbedrag lager lijkt. Maar achteraf, bij de jaarafrekening, moeten zij veel bijbetalen. Sommige bedrijven kiezen er bewust voor om kwetsbare consumenten te benaderen.

Wanneer is het geduld met deze sector nu eindelijk eens op?

 

 

Aanvulling 31 december 2021
Dat de prijsvechtende energiebedrijven er financieel slecht aan toe zijn, is gebleken. Inmiddels vallen energiebedrijven met bosjes om. Lees onder meer over Naked Energy Zevende energiebedrijf gaat failliet, FD 23 december 2021.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Grondrechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s