Duidelijkheid over de rol van accountant, belastingadviseur en salarisprofessional | AVG

Vorig jaar schreef ik voor Accountancy Vanmorgen over een onderwerp waarover in de sector van accountants, administratiekantoren, belastingadviseurs en salarisprofessionals verdeeldheid bestond. Dat was de vraag of deze dienstverleners als zij opdrachten uitvoeren voor hun cliënten ‘verantwoordelijke’ of ‘verwerker’ zijn op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Discussie
Het artikel blijkt een discussie op gang te hebben gebracht bij een aantal beroepsorganisaties op het gebied van accountancy, administratie, belastingadvies en salarisadministratie. Verheugend is dat gisteren bekend is gemaakt dat deze organisaties overeenstemming hebben bereikt over richtsnoeren.

Het is sympathiek dat de Nederlandse Organisatie van Accountants en Accountantskantoren (Novak) in haar bericht mijn naam noemt, “Ellen Timmer (advocaat ondernemingsrecht bij Pellicaan Advocaten) heeft in 2018 als één van de eersten in haar artikelen en blogs openlijk kritiek geuit op de publicaties van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants), ten aanzien van de rolverdeling (verwerkingsverantwoordelijke versus verwerker) bij de dienstverlening aan cliënten. Hiermee is de discussie aangezwengeld“. Novak zelf heeft bij de totstandkoming een belangrijke rol gespeeld, geassisteerd door extern projectmanager Marcel Kurvers.

Richtsnoeren
Lees over de nieuwe richtsnoeren het uitvoerige artikel in Accountancy Vanmorgen van vandaag, waarin ik eveneens wordt genoemd en waarin wordt aangegeven dat de AVG in 2018 tot veel vragen leidde. Aan die onzekerheid is nu een einde gemaakt door in de richtsnoeren de meest voorkomende werkzaamheden in kaart te brengen en aan te geven wanneer de dienstverlener ‘verantwoordelijke’ of ‘verwerker’ is op grond van de AVG.

Aan de richtsnoeren is meegewerkt door de volgende beroepsorganisaties:

  • de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA),
  • het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA),
  • de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB),
  • de Nederlandse Organisatie van Accountants en Accountantskantoren (Novak) en
  • het Register Belastingadviseurs (RB).

De richtsnoeren zijn door het RB, NOB, Novak en NIRPA definitief aanvaard. De NBA laat weten dat de organisatie nog beoordeelt of de richtsnoeren omgezet gaan worden in een handreiking en nodigt accountants uit om opmerkingen en/of vragen naar aanleiding van de richtsnoeren te melden.

De richtsnoeren (pdf) kunnen bij de NBA op deze locatie worden gevonden en bij de NOB hier.

De richtsnoeren bevatten ook nuttige informatie voor administratieve en fiscale dienstverleners die niet bij een van de genoemde beroepsorganisaties zijn aangesloten.

Overige berichten
Overige berichten over de AVG-richtsnoeren:

 

 

Op 3 mei 2018 verscheen mijn artikel AVG: accountants en belastingadviseurs zijn geen ‘verwerkers’ bij Accountancy Vanmorgen. Op dat artikel is door de NBA gereageerd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s