De sensor samenleving | dashcams bodycams biomonitoring drones

Één van de onomkeerbare trends in de digitalisering is dat iedereen elkaar gaat filmen. Burgers filmen hun omgeving met slimme deurbellen. Op de autoweg filmen zij het verkeer met dashcams. Of de privacy regels van de AVG de mens daartegen gaat beschermen is de vraag.

Bodycams
Burgers nemen politiemensen op die aan het werk zijn, wat er vervolgens toe leidt dat die politiemensen met bodycams worden uitgerust.

Misschien heeft iedere mens straks een bodycam die in verbinding staat met de Centrale Computer van de Wereld.

 

 

Lees over bodycams ook De toegevoegde waarde van een bodycam voor de politie en de maatschappij door Engelfriet, hij meldt dat agenten door bodycams strenger worden voor de burger, omdat de agenten worden beoordeeld aan de hand van de camerabeelden.

Dashcams
Steeds meer automobilisten laten dashcams monteren, dat zijn camera’s die op auto’s zijn gemonteerd, waarmee het verkeer kan worden gefilmd.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) schrijft in beleidsregels uit 2016 dat de privacyregels gelden zodra personen herkenbaar worden gefilmd en als kentekens leesbaar worden opgenomen, aangezien “kentekens van motorvoertuigen persoonsgegevens zijn voor degenen die toegang hebben tot het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer“. Het is volgens AP voor particulieren toegestaan om te filmen in verband met bewijslevering bij verkeersongelukken. Als het daar bij zou blijven…

Biomonitoring
Intussen heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken aan de SER advies gevraagd over “biomonitoring”, het met sensors meten in welke mate werkenden worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Iets dergelijks is voor iedereen nuttig, want ik wed dat in woningen en kantoren ook schadelijke stoffen rondzweven.

Drones
Ook drones zijn een mooie manier om mensen te filmen en op te meten. Ik verwacht dat in de toekomst in woonwijken burger-drone-afweer groepen actief zullen worden.

 

 

De sensor-samenleving is in aantocht en de ene sensor leidt weer tot de andere sensor. Misschien komt er als nieuw product wel de “sensor-vrije omgeving”.

 

Meer informatie:

Bodycam

Dashcam

Digitale deurbel, buurtpreventie

Biomonitoring

Autoriteit Persoonsgegevens

  • Beleidsregels cameratoezicht, 28 januari 2016.
  • Gebruik van dashcams kan leiden tot de verplichting om een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren, lees deze pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s