Eerder schreef ik op dit blog over de pogingen om grote ondernemingen te bewegen tot het tijdig betalen van hun kleinere leveranciers. Inmiddels is het onderwerp nieuw leven ingeblazen door MKB-Nederland, die aandringt op een kortere betaaltermijn. De verantwoordelijk staatssecretaris heeft op 24 april jl. laten weten daar welwillend tegenover te staan.
Onafhankelijke toezichthouder nodig
Ik blijf van mening dat deze maatregel geen effect zal hebben als er geen onafhankelijke toezichthouder, bijvoorbeeld de Autoriteit Consument & Markt (ACM), is die zelfstandig onderzoek instelt naar de naleving door het grootbedrijf. De MKB-leveranciers verkeren in een afhankelijke positie ten opzichte van hun grote klanten en kunnen zich niet veroorloven om de discussie over de betaaltermijn aan te gaan, zo weet ik uit de praktijk.
Verder kan worden gedacht aan het door de accountant van de grote bedrijven mee nemen van de betaaltermijnen in de controle. Dat werkt alleen als dat internationaal verplicht wordt gesteld.
Bericht staatssecretaris
Op rijksoverheid.nl werd het volgende bericht gepubliceerd:
Staatssecretaris Keijzer: Betalingstermijn MKB verlagen naar 30 dagen
Nieuwsbericht | 24-04-2019 | 16:29Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil de wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, verlagen naar dertig dagen. Grote bedrijven kunnen, als gevolg van een initiatiefwet vanuit de Tweede Kamer, sinds 2017 een maximale termijn van zestig dagen hanteren voor hun mkb-leveranciers. De overheid zelf moet al wel binnen dertig dagen betalen.
Volgens cijfers van financieel dienstverlener Graydon zijn de betalingstermijnen van grote naar kleine bedrijven in 2018 opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. In de tien jaar ervoor was de termijn juist aan het dalen naar 36,5 dagen.
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) maakte haar voornemen kenbaar in de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg Ondernemen & Bedrijfsfinanciering: “Ik ben het met MKB-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten. Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen.”
Huidige betalingstermijn uitvloeisel aangenomen initiatiefwet Tweede Kamer
Grote bedrijven kunnen, als gevolg van een initiatiefwet vanuit de Tweede Kamer, sinds 2017 geen betaaltermijnen langer dan 60 dagen, zoals 90 en 120 dagen, meer hanteren met hun mkb-leveranciers. Wel bleef het mogelijk betaaltermijnen tot uiterlijk 60 dagen af te spreken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was destijds geen voorstander van de wet en waarschuwde dat een zestig-dagennorm ertoe zou leiden dat bedrijven naar die termijn toe zouden gaan kruipen om later te kunnen betalen.Een evaluatie van de uitvoering van de Wet betalingstermijnen grote bedrijven stond al gepland voor komende zomer. Als ook daaruit blijkt dat grote bedrijven de maximale termijn van zestig dagen als norm hanteren, past de staatssecretaris de betalingstermijn door een wetswijziging aan naar dertig dagen.
Meer informatie:
- Bericht MKB-Nederland van 23 april 2019: “MKB-Nederland wil wettelijke betaaltermijn voor ‘groot aan klein’ naar 30 dagen“.
- MKB-Nederland: ‘Grote bedrijven betalen facturen nog steeds te laat’, NOS 23 april 2019.
- Staatssecretaris Keijzer: Betalingstermijn MKB verlagen naar 30 dagen, 24 april 2019.
- Voor de site Pellicaan Advocaten schreef ik een korte signalering, die hier te vinden is.
Oudere berichten over tijd betalen:
- Maatregelen tegen te late betaling MKB-leveranciers werken niet, 27 juli 2018
- De truuks van grote bedrijven om hun MKB-leveranciers te laat te betalen | supply chain financing, 1 juli 2018
- Berichten met de tags betalingsachterstand bij handelstransacties en betalingstermijn.