Informatieoverload

Een van de belangrijkste kwalen van deze digitale tijd is de overvloed aan informatie die mensen geacht worden tot zich te nemen.

Daaraan zijn onder meer de makers van digitale apparaten schuldig, bijvoorbeeld doordat alle apps op die apparaten in de gelegenheid worden gesteld om de gebruiker berichten (‘notificaties’) te sturen, ook als dat volstrekte nonsens is.

Zo erger ik me mateloos bij iedere smartphone of tablet die ik moet instellen, over het feit dat notificaties niet standaard uit staan of met één handeling kunnen worden uitgezet. Apple maakt zich in dat verband volledig belachelijk, door te roepen dat zij met ‘schermtijd‘ het apparaatgebruik beperken, terwijl zij niets hebben veranderd aan het notificatiesysteem. Wat mij betreft is het een tijd voor een wettelijk notificatieverbod.

Ook in de werksfeer worden gebruikers lastig gevallen met ondoordachte systemen.

Advocatenspam
Een voorbeeld daarvan is het geniale idee van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) om aan alle advocaten ‘tuchtrechtupdates’ toe te sturen per e-mail.

Nu is wel te begrijpen dat de Orde e-mail wil gebruiken, want via de website van de Orde is informatie voor advocaten moeilijk te vinden, de zoekfunctie werkt niet goed en de navigatie is volledig onlogisch. Het is daarom hoog tijd dat de website grondig onder handen wordt genomen en de kwaliteit van de site dramatisch wordt verhoogd. Een NOvA die kwaliteit van de advocaten verwacht dient zelf in alles aan zeer hoge kwaliteitsstandaarden te voldoen. Onderwerp voor een apart artikel.

Terug naar de tuchtrechtupdates:
veel advocaten vroegen zich af waarom zij zonder toestemming werden vergast op die updates. Op 12 maart jl. schreef Engelfriet al dat het spamverbod niet geldt voor de NOvA, al is het de vraag of het verstandig is om advocaten ongevraagd te verrassen met informatie die ook via een andere weg kan worden verspreid. Bijvoorbeeld via de landelijke nieuwsbrieven die de NOvA eveneens regelmatig verstuurt.

Mijn enthousiasme over die updates was niet erg groot, omdat ik de kwaliteit daarvan onvoldoende vond. Ik heb de NOvA aangeschreven en aangedrongen op betere tussenkopjes en een betere visuele weergave. Naar aanleiding van dat commentaar is de nieuwsbrief aangepast.

Verder heb ik heb ik aangedrongen op een mogelijkheid om de frequentie van de nieuwsbrief in te stellen, zodat advocaten in staat worden gesteld om hun informatie management goed in te richten. Op dat verzoek kreeg ik de nietszeggende reactie dat de NOvA op dit moment niet voornemens is de frequentie van de nieuwsbrief aan te passen.

Informatiemanagement
Ik ben van mening dat het de eigen verantwoordelijkheid van de advocaat is om het eigen informatiemanagement te beheren. Onderdeel daarvan is het zorgvuldig managen van e-mail nieuwsbrieven, zoals van de NOvA. Het past de NOvA niet om de advocaat in een bepaald gareel te dwingen, wat kennelijk inhoudt dat alleen gekozen kan worden tussen [a] geen nieuwsbrieven ontvangen; of [b] nieuwsbrieven ontvangen in een door de NOvA bepaalde frequentie. Als partij die kwaliteit bij de advocaten nastreeft, doet de NOvA er goed aan om een en ander technisch zo in te richten dat de advocaat de frequentie kan kiezen, wekelijks, tweewekelijks of maandelijks.

Ik heb de NOvA geattendeerd op het recente bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt dat dertig procent van de werknemers een informatie overload ervaart. Ik verwacht dat dit bij advocaten een veel hoger percentage is.

Overigens stuurt de NOvA nog meer e-mail berichten. De Rotterdamse NOvA stuurde in januari jl. 5 e-mails, in februari tel ik er twee en in maart één. Daar komen dat de nieuwsberichten van de landelijke NOvA bij (zo te zien één keer per maand) en de nieuwsberichten van het Advocatenblad (wekelijks).

Natuurlijk zijn dit niet de enige nieuwsbrieven die advocaten ontvangen. Voor verbetering van de nieuwsbrieven functionaliteit is dus alle aanleiding.

Zou het aan dovemansoren zijn?

 

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], ICT, privacy, e-commerce, Kantoororganisatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s