E-mail is onveilig maar niemand doet iets

Al langer besteed ik op dit blog aandacht aan het feit dat e-mail volledig onveilig is en niet geschikt voor vertrouwelijke communicatie en zelfs niet voor ‘gewone’ persoonsgegevens, zoals naam en adres.

Hoewel die boodschap door diverse partijen wordt gebracht, onder meer door Brenno de Winter, gebeurt er nog steeds niets. Kennelijk moet er eerst van alles dramatisch mis gaan.

Onlangs maakte ik mee dat ik bij een leverancier iets bestelde voor mijn woning, de leverancier vulde op een tablet een formulier in dat ik op de tablet voor akkoord tekende. Vervolgens kreeg ik per e-mail van dit nit-wit-bedrijf alle in het formulier ingevulde persoonsgegevens retour, inclusief mijn handtekening. Op mijn klacht heb ik van dit bedrijf nog steeds geen reactie gekregen.

Iedereen maakt dit soort dingen mee.

Faciliteren van adtechbedrijven | communicatie via datagraaiers
Niet alleen e-mail is onveilig. Ook maken bedrijven en overheden gebruik van allerlei commerciële diensten van datagraaiers zoals Facebook en Twitter en faciliteren zij daarmee de adtech industrie. Erik Bouwer wees er in twee artikelen voor iBestuur op dat de overheid de adtechbedrijven niet hoort te faciliteren.

Een algemene tendens is dat dat bedrijven proberen telefooncontact te beperken en communicatie via adtech bedrijven te laten verlopen, met alle risico’s van dien.

In het artikel “De overheid moet voor eigen kanalen zorgen” bespreekt Bouwer de kritiek van lid van de Tweede Kamer Kees Verhoeven. Bouwer citeert Verhoeven:

Met het aanpakken van big tech zou ook gekeken moeten worden naar de inzet van digitale kanalen als Facebook, Twitter en WhatsApp in de communicatie tussen burger en overheid, zegt Verhoeven tegen iBestuur. “Dat overheden die kanalen toepassen, wekt de indruk dat ze een soort nutsfunctie hebben.” Wanneer je als overheid wilt laten zien dat communicatie met burgers veilig en onafhankelijk moet zijn, dan moet je niet via deze platforms te werk gaan, stelt hij. “In onze onlangs verschenen techvisie hebben we onder meer uitgelegd dat de overheid niet meer via WhatsApp en Facebook met de burger moet communiceren. De overheid moet hiervoor eigen kanalen ontwikkelen.

Ik hoop dat die onafhankelijke veilige communicatiekanalen er eindelijk komen, niet alleen voor communicatie met de overheid. Het wordt tijd dat het verantwoordelijk ministerie, binnenlandse zaken, iets gaat ondernemen.

 

Meer informatie:

Op dit blog, onder meer:


Aanvulling 23 september 2019
Zie voor informatie over veilige digitale communicatie deze pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s