Digitale hulpmiddelen worden de hemel in geprezen, ook al zitten die hulpmiddelen vol met bugs en onduidelijke teksten. Als je digitaal het bos in wordt gestuurd, sta je in de private sector met lege handen. Gelukkig hebben we voor de overheid de Nationale Ombudsman. Deze kondigde onlangs aan dat een onderzoek wordt gestart naar de gebruiksvriendelijkheid van door de overheid gehanteerde digitale formulieren:
Ombudsman start onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid digitale formulieren
De Nationale ombudsman is een onderzoek gestart naar de gebruiksvriendelijkheid van digitale formulieren op de websites van overheidsinstanties. Burgers en bedrijven gebruiken deze formulieren steeds vaker om zaken met de overheid te regelen. De ombudsman ontvangt echter geregeld klachten over de werking ervan. Met zijn onderzoek wil de ombudsman inzichtelijk maken waar de knelpunten zitten, handvatten bieden voor verbetering en goede voorbeelden tonen, zodat de overheid de gebruiksvriendelijkheid van de formulieren kan verbeteren.
Overheden bieden digitale formulieren aan voor bijvoorbeeld het doorgeven van een verhuizing, het aanvragen van een WW-uitkering en het maken van een afspraak. De ombudsman krijgt allerlei soorten klachten binnen over de werking van de formulieren. Zo ontstaan er problemen bij het uploaden van bijlagen, krijgen mensen geen ontvangstbevestiging na het verzenden of moeten zij gegevens invullen die overbodig zijn in de desbetreffende situatie.
De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat iedereen zaken moet kunnen (blijven) doen met de overheid die digitaliseert. Dat houdt ook in dat overheden hun digitale formulieren en de werkprocessen daaromheen, zo inrichten dat mensen optimaal gebruik kunnen maken van deze digitale dienstverlening.
Wat mij betreft zou er een Digitale Ombudsman voor de private sector mogen komen, die bedrijven en organisaties aan de schandpaal nagelt als zij hun digitale processen niet goed voor elkaar hebben.