Pas op: PSD2 komt er aan | ruim baan voor datagraaiers

In het nieuwsbericht dat De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs bekend maakte over PSD2 worden geruststellende worden gesproken: de consument gaat profiteren en het is heel veilig. Of dat waar is, is de vraag. Lees daar het rapport van het het Anti Money Laundering Centre (AMLC) maar op na.
Ook Marc Chavannes gelooft er niet in en schrijft:

 

 

Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel
Op 5 december jl. verscheen in De Groene een mooi artikel van Bram Logger en Parcival Weijnen, “Financiële databedrijven krijgen onze bankafschriften. Zonder dat wij het weten“. Intro:

Met een nieuwe Europese wet wil Brussel de macht van de banken breken. Maar de banken moeten dan privégegevens afstaan aan andere datakloppers. ‘Een cadeau van Brussel aan de grote techbedrijven.’ Komende maand moet de burger extra alert zijn.

In het artikel komen critici van PSD2 aan het woord, zoals hoogleraar privacy Lokke Moerel en Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit. Zij menen dat PSD2 een cadeautje is voor de datagraaiende techreuzen.

Datagraaien
Databedrijven verheugen zich onder meer dankzij PSD2 op een gouden toekomst. In het FD verscheen het artikel “Helft Nederlanders eerder bereid bij techbedrijf te bankieren dan bij de bank“, wat aangeeft dat de anti-bank framing uitstekend effect heeft.

De adviseurs van databedrijven bepleiten versoepeling van de regels, zie bijvoorbeeld “Regelgeving belemmert verdere inzet van big data in de financiële sector“.
De clevere auteur van dit artikel, Emanuel van Praag, kennelijk een advocaat, schrijft onder meer “Het Nederlandse recht is er namelijk niet op toegerust dat beslissingen ten aanzien van klanten worden genomen op basis van correlatie (toevallige samenhang), in plaats van causaliteit (noodzakelijke samenhang)“. Van privacy, rechtsbescherming en zorgvuldige besluitvorming heeft deze man nog nooit gehoord.

Er zal eerst een ramp moeten gebeuren, voordat de overheid in beweging komt.

 

Meer informatie:

Artikelen en berichten:

Over de Nederlandse wet:


Aanvulling 18 december 2018
Lees in dit verband ook het FD-artikel “Toekomstige bank is ‘dom doorvoerkanaal’. In de snel veranderende financiële industrie halen niet alle banken de eindstreep. Een aantal wacht een beperkte rol als doorgeefluik.” van 18 december jl.

Omstreeks 10 december jl. stond in het FD het artikel “Helft Nederlanders eerder bereid bij techbedrijf te bankieren dan bij de bank“.  Het geeft aan dat er druk wordt gegraven aan het graf van de traditionele banken. Wat er gebeurt met de particuliere klanten en hun persoonsgegevens, interesseert niemand.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pas op: PSD2 komt er aan | ruim baan voor datagraaiers

  1. Blogict zegt:

    Hey.
    Interessanten blog!
    Super leuk om te lezen!\
    Bedankt.,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s