Wwft voorlichting belastingdienst

Op 19 september jl. heeft de belastingdienst een bericht geplaatst over de op 25 juli jl. gewijzigde Wwft, waarvan de tekst hierna volgt.

Opvallend:

  • Er wordt niet gemeld dat de informatie alleen voor een specifieke groep Wwft-plichtigen bestemd is.
  • Er wordt bekend verondersteld dat ook kopers van goederen onder de Wwft vallen. Tot 25 juli 2018 was dat niet het geval. Als ondernemer hoor je de wet te kennen, jammer als je daar niet in gekeken hebt
  • De lezers worden het bos ingestuurd als het gaat om risicolanden, door de verwijzing naar de site van de Europese Commissie.
  • Voor nadere informatie over de Wwft worden de lezers naar de wetteksten verwezen. Kennelijk kan iedere Nederlander wetten lezen en heeft de overheid geen voorlichtende taak.
  • Terwijl ondernemingen zich vanaf 25 juli 2018 aan de gewijzigde Wwft moeten houden, neemt de belastingdienst tot 1 november de tijd om de leidraden te herschrijven.
  • Een verwijzing naar de overige Wwft-informatie bij de belastingdienst ontbreekt. Een linkje naar deze pagina was netjes geweest. (Overigens mag er wel eens iemand naar de tekst kijken, dat kan veel beter.)

Het is onbegrijpelijk dat de Wwft-voorlichting niet op één plaats bij elkaar wordt gebracht met een database met alle landenlijstjes en andere relevante informatie.

Bericht belastingdienst:

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) gewijzigd
Belastingdienst actueel
19-09-2018

Op 10 juli 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel om de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) te wijzigen. Dit wetsvoorstel hangt samen met de 4e Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4). Op 25 juli 2018 is de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn in werking getreden. Hieronder leest u de belangrijkste gevolgen van de wijzigingen.

De onderzoeks- en meldplicht voor kopers en verkopers van goederen is verruimd
* Zij moeten altijd onderzoek doen naar hun cliënten wanneer die € 10.000 of meer contant betalen. Dit was € 15.000 of meer.
* Zij moeten transacties melden wanneer zij € 10.000 of meer in contant geld ontvangen, én er een reden is om te vermoeden dat een transactie te maken heeft met witwassen of financieren van terrorisme.
* Zij moeten transacties altijd melden wanneer zij € 20.000 of meer in contant geld ontvangen. Dit was € 25.000 of meer.
* Deze regels gelden niet alleen bij de verkoop van goederen, maar ook bij in- en aankoop.
Ook voor bemiddelaars is de meldplicht verruimd
* Makelaars en bemiddelaars in onroerende zaken moeten transacties van € 10.000 of meer melden. Dit was € 15.000 of meer.
* Bemiddelaars bij de koop en verkoop van voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen moeten transacties melden wanneer zij € 20.000 of meer in contant geld ontvangen. Dit was € 25.000 of meer.
* Pandhuizen moeten transacties melden wanneer zij € 20.000 of meer betalen voor goederen die aan hen verpand worden. Ook dit was € 25.000 of meer.

Er is een lijst met risicolanden
De EU heeft een lijst met risicolanden opgesteld. Staat een land op deze lijst, dan moet iedere transactie met dat land worden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland). U vindt de lijst op de website van de Europese Commissie.

Bewaarplicht bewijsstukken is specifieker omschreven
* Als een instelling een transactie meldde bij de FIU-Nederland, moest zij daarvan al bewijsstukken bewaren. Deze verplichting is nu specifieker gemaakt in artikel 34 van de nieuwe Wwft.
* De Algemene verordening gegegevensbescherming (AVG) heeft géén gevolgen voor de bewaartermijnen die de Wwft noemt. Hierover leest u meer op de website van de FIU-Nederland.

Meer informatie over de wijzigingen van de Wwft
Wilt u meer weten over de wijzigingen hierboven? Of wilt u alle wijzigingen weten? Lees dan:
* Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn
* Inwerkingtredingsbesluit Implementatiewet
* Uitvoeringsbesluit Wwft 2018
* Implementatieregeling vierde anti-witwasrichtlijn

Nieuwe leidraden Wwft
Op deze site staan een aantal leidraden bij de Wwft. Die worden momenteel herschreven. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat uiterlijk 1 november 2018 alle leidraden zijn herschreven.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s