VAR-studiemiddag over legaltech in het openbare bestuur, 11 oktober 2018

Op 11 oktober a.s. besteedt VAR Vereniging voor bestuursrecht aandacht aan legaltech in het bestuursrecht.

Onder meer zal het recente advies van de Raad van State worden besproken. In dat ongevraagde advies betreffende digitalisering constateert de Raad dat digitalisering het functioneren van de overheid zelf verandert en dat daarbij de rechtsstatelijke positie van de burger en zijn rechtsbescherming in het geding zijn.

Het belooft een interessante sessie te worden, die ik aan alle geïnteresseerden aanbeveel.

Meer informatie staat in de aankondiging voor de studiemiddag, waaruit ik onderstaande informatie over het programma heb gekopieerd:

 

De middag van donderdag 11 oktober 2018 zal in het teken staan van Legal Tech, waarbij is gekozen voor een veelzijdig programma. Met deze studiemiddag krijgt u een actuele en bestuursrechtelijke blik op technologie en burgers, rechter en wetgever. Het is een vervolg op de eerdere studiebijeenkomst op 22 maart 2018, die ging over blockchain, smart contracts, algoritmen en geautomatiseerde ketenbesluiten maar kan ook zonder deze voorkennis gevolgd worden. Tip van de organisatie van deze VAR studiemiddag: kijk alvast dit korte filmpje over digitalisering en democratie.


Voorlopig programma:

13.30 – 14.00 Inloop & ontvangst

14:00 – 14:30 mr.dr. Johan Wolswinkel (Tilburg University) Burgervriendelijke datacommunicatie
De recente ontwikkelingen op het terrein van data-driven bestuursrecht roepen de vraag op welke burgerbeelden hieraan ten grondslag. Kunnen burgers voldoende uit de voeten met open data, zijn burgers voldoende gewapend tegen datagedreven besluitvorming, etcetera? Deze bijdrage benadert deze vraag vanuit een lopend NWO-MVI onderzoeksproject naar burgervriendelijke datacommunicatie.

14:30 – 15.00 prof. mr. Bart Jan van Ettekoven (Universiteit van Amsterdam / Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State) Legal Tech en de bestuursrechter
De bestuursrechter krijgt op verschillende manieren te maken met de inzet van legal tech. Ten eerste zal hij besluiten beoordelen die tot stand zijn gekomen met behulp van geautomatiseerde systemen en algoritmen. Hoe de bestuursrechter hier mee omgaan? Ten tweede zal de bestuursrechter zelf legal tech willen gebruiken op de rechtspraak data. Welke kansen liggen hier en welke randvoorwaarden gelden daarbij?

Pauze

15.30- 16:00      mr. Mariette Lokin (VU / Ministerie van Financiën). Wendbaar wetgeven
Uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid, zoals de Belastingdienst, DUO, SVB of UWV, maken gebruik van ICT-systemen voor de uitvoering van wetgeving. Het vertalen van wettelijke regels naar beslis- en rekenregels en uiteindelijk softwarecode op grond waarvan die systemen hun werk doen, is vaak een complex en tijdrovend proces. Dat komt onder meer omdat wetgeving vaak ambigu is en veel impliciete relaties bevat. Uitvoeringsorganisaties willen hun systemen graag wendbaar maken, zodat ze snel kunnen inspelen op veranderende wetgeving. Dat vraagt om een andere kijk op wetgeving, als product en als proces. Mariette geeft u in haar bijdrage een sneak preview van het proefschrift dat zij op 31 oktober hoopt te verdedigen.

16:00 – 17:00 In gesprek met de sprekers

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s