Waarschuwing voor extraterritoriaal werkende Amerikaanse sancties | sanctieregelgeving

Extraterritoriaal werkende regelgeving is in opkomst, is mijn indruk. De Amerikanen doen er al lang aan, onder meer via hun belastingwetgeving, ook al vóór FATCA. Op het gebied van de ‘internationale sancties’ is extraterritoriale werking een bekend fenomeen. Formeel hebben we in Nederland alleen met Nederlandse en Europese sanctieregelgeving te maken. De werkelijkheid is anders.

In de praktijk moet ook met de Amerikaanse sanctieregelgeving rekening worden gehouden, omdat die soms verder gaat dan Europa (en Nederland) acceptabel vinden en er veel economische banden met de Verenigde Staten zijn.

De problematiek wordt uitgelegd in een onlangs bekend gemaakte factsheet over zaken doen met Iran.

Waarschuwing
De extraterritoriale werking van de Amerikaanse regels wordt uitgelegd in een recente factsheet over zakendoen met Iran:

De VS kondigde op 8 mei 2018 aan sancties tegen Iran opnieuw in te stellen. Van Amerikaanse sanctiewetgeving gaat een extraterritoriale werking uit die door de EU (en daarmee NL) niet erkend wordt. De Nederlandse overheid geeft dan ook geen interpretatie van en/of advies over Amerikaanse sanctiewetgeving; u dient uw eigen afweging te maken. Om u daarbij te helpen worden hieronder een aantal aandachtspunten benoemd. Zoekt u meer informatie over Amerikaanse sanctiewetgeving dan dient u dit zelf bij het US Department of the Treasury, Office of Foreign Assets Control (OFAC) op te vragen.

Er wordt gewaarschuwd dat Europese banken bang zijn voor betalingsverkeer met Iran:

Het is slechts zeer beperkt mogelijk om betalingen te doen met of te ontvangen van Iraanse klanten. De Nederlandse overheid raadt u met klem aan om op tijd met uw bank in gesprek te gaan zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Europese banken zijn terughoudend omdat zij aan strenge internationale normen moeten voldoen en maatregelen moeten nemen tegen witwassen, corruptie en de financiering van terrorisme. Iraanse banken hebben hiertegen nog niet voldoende maatregelen getroffen, waardoor banken financiële transacties met Iran als risicovol ervaren. Ten slotte is het van belang dat financiële transacties geraakt kunnen worden door (resterende) Amerikaanse sancties.

Er wordt besloten met een lijst van aandachtspunten:

Doorwerking Amerikaanse Sancties
De Nederlandse overheid heeft hierin geen formele rol en laat het aan bedrijven zelf over om af te wegen hoe zij met de Amerikaanse sancties omgaan. Desondanks zijn de volgende aandachtspunten relevant:

1. Sancties die de VS in 2018 opnieuw instelt zijn gericht tegen o.a. de Iraanse financiële sector, luchtvaart, automobielindustrie, scheepsbouw en zeevaart, havenbedrijven, petrochemie, energiesector en de handel in ruwe olie, verschillende delfstoffen en halffabricaten, edelmetalen en de voedingsmiddelenindustrie.

2. De primaire Amerikaanse sancties voor Iran gelden voor Amerikaanse personen en bedrijven (en hun buitenlandse filialen) en alle personen en instellingen in de VS, bekend onder de verzamelnaam ‘US- persons’.
• US persons mogen geen transacties aangaan met Iraanse partijen en mogen daar niet bij betrokken zijn.

3. De secondaire Amerikaanse sancties zijn van toepassing op niet-Amerikaanse personen of bedrijven.
• Het is verboden om goederen van Amerikaanse oorsprong (goederen die voor meer dan 10% bestaan uit Amerikaanse onderdelen, software of technologie) uit te voeren naar Iran.
• Ook zijn betalingen in US dollars van en naar Iran nog steeds verboden.

4. Ten slotte wordt het afgeraden om zaken te doen met partijen en entiteiten die genoemd worden op verschillende Amerikaanse sanctielijsten: er wordt gewaarschuwd voor reputatieschade en rechtsvervolging.

5. Het is belangrijk u te realiseren dat het verboden is om Amerikaanse wetgeving boven Europese en/of nationale wetgeving te plaatsten. Bestaande EU wetgeving wordt op de recente ontwikkelingen aangepast.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Sanctieregels en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s