Kadaster geen uitzondering op privacyregels | AVG

Vereniging Eigen Huis vraagt opnieuw aandacht voor de privacyrisico’s van het Kadaster, lees het artikel ‘Persoonsgegevens huiseigenaren onbeschermd op straat‘ en het interview met Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het Kadaster laat in een bericht van 3 mei jl. weten dat er niets aan de hand zou zijn, wat in het licht van de uitlatingen van Wolfsen in het hierboven genoemde interview vreemd aandoet. Wolfsen beantwoordt aan het slot van het interview deze vraag:

In 2015 waarschuwde uw voorganger Jacob Kohnstamm in dit magazine dat het voor kwaadwillenden veel te makkelijk is privégegevens van woningbezitters zoals naam, adres en burgerlijke staat uit het Kadaster te halen. Moet het Kadaster zich niet houden aan de nieuwe privacywet?

Het antwoord van Wolfsen:

‘Het Kadaster is een groot goed, er staat geregistreerd van wie welk stuk grond is en welk huis, dat is belangrijk voor de rechtszekerheid. Maar het moet zich wel verhouden tot de privacy. Ik ben pas nog bij de bestuursvoorzitter van het Kadaster geweest om daarover te praten. Wat kan wel, wat niet, wat moet worden aangepast. Het Kadaster moet wellicht adviezen gaan geven aan notarissen, over dingen die niet meer in aktes mogen worden opgenomen, omdat ze anders via het Kadaster in de openbaarheid komen. En dat mag niet. Bepaalde gegevens van mensen mag je niet openbaar maken. Je mag ook niet te veel data verwerken, het moet in verhouding staan tot het doel. Het Kadaster werkt volgens de Kadasterwet. Maar die mag niet in strijd zijn met de Europese privacywet AVG. Dus ik vrees dat er best een klus ligt voor het Kadaster.

Overigens: de regelgeving inzake het kadaster dateert uit het pre-digitale tijdperk. Iets wat vroeger kon, kan nu niet meer.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s