Raad van State: burgers moeten de wet niet alleen kennen maar ook kunnen

De Raad van State maakte het jaarverslag 2017 als volgt bekend:

 

In de samenvatting staat het volgende:

Uitvoerbaarheid
Een wet die niet of niet goed uitvoerbaar is, is geen goede wet. Uitvoerbaarheid is een belangrijk aspect waarop de Afdeling advisering een wet beoordeelt. Zij betrekt daarbij de uitkomsten van de uitvoeringstoetsen van uitvoeringsorganisaties. Maar ook het burgerperspectief is belangrijk. De regeling moet ‘doenlijk’ zijn voor burgers. Burgers moeten de wet niet alleen kennen, maar ook ‘kunnen’. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid concludeerde in 2017 dat lang niet alle burgers in alle omstandigheden beschikken over een hoge mate van redzaamheid. Ook burgers met een goede opleiding en een goede maatschappelijke positie kunnen in situaties verzeild raken waarin hun redzaamheid ontoereikend is. Redzaamheid ligt echter aan veel overheidsregelingen ten grondslag. De complexiteit van het stelsel die voor burgers nadelig uitpakt, is in 2017 concreet aan de orde geweest in het advies over het wetsvoorstel dat de zogeheten ‘Hillen-regeling’ geleidelijk afbouwt. Voor het maatschappelijk draagvlak is het van groot belang dat de eigenwoningregels in de inkomstenbelasting voorspelbaar en zo eenvoudig mogelijk zijn. De bestaande eigenwoningregeling, waaronder de hypotheekrenteaftrek, is echter door stapeling van maatregelen enorm gecompliceerd geworden.

Deze kritiek zou ook betrekking moeten hebben op de regelgeving waar kleine en middelgrote bedrijven en organisaties zich moeten houden. Regelmatig worden zij door de regelgever het bos in gestuurd met het devies “zoek het zelf maar uit”.

In dat verband is interessant dat door de bestuursvoorzitter van de AFM wordt gezegd dat de toezichthouder niet onfeilbaar is, terwijl het er soms op lijkt dat van de ‘poortwachters’ waarop de AFM en DNB toezicht houdt wel onfeilbaarheid wordt verwacht.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Juridisch diversen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s