Moet een accountant een ondernemer die zijn jaarrekening niet bij de KvK wil deponeren de deur wijzen?

Voor Accountancy Vanmorgen schreef ik onderstaand blog, dat op 13 december jl. op hun site verscheen:

Moet een accountant een ondernemer die zijn jaarrekening niet bij de KvK wil deponeren de deur wijzen?

Accountants moeten zich niet alleen zelf aan de wet- en regelgeving (W&R) houden. Zij moeten ook hun cliënten bij de les houden. Dit vindt Marianne van der Zijde. Haar opinie verscheen op 22 november jl. op accountant.nl onder de titel ‘Niet deponeren‘. Haar conclusie is dat de accountant een cliënt die weigert zijn jaarrekening bij de KvK te deponeren niet kan bedienen. Zo’n cliënt handelt in strijd met W&R en is dan niet integer. Lovenswaardig, want tenslotte hoort iedereen de wet te kennen en na te leven. De verplichting om een publicatieversie van de jaarrekening te deponeren is een duidelijke verplichting, dus geen ondernemer kan zeggen ‘ik wist ‘t niet’.

Overigens denk ik dat het nut van de publicatie van de jaarrekening van een entiteit die ‘klein’ is volgens het jaarrekeningenrecht, minder groot is dan mevrouw Van der Zijde beschrijft. Lees daar mijn artikel over de vervalste jaarrekening er maar op na.

Het deponeringsartikel rept niet over de vraag hoe ver de verplichting van de accountant moet gaan bij andere overtredingen van W&R. Kan de accountant wel een cliënt accepteren die zich niet aan de privacywetgeving houdt of die het milieu vervuilt? Dan wordt het vervelend, want dan hebben Facebook, Microsoft en Shell geen accountant meer.

Reactie

Inmiddels plaatste mevrouw Van der Zijde een reactie onder mijn blog, waarin zij schrijft:

13 december 2017 op 19:17

Het gaat niet om moeten, maar om de vraag waar je als accountant voor staat en wat je vanuit je eigen rol kunt bijdragen aan een duurzame, rechtvaardige en inclusieve samenleving. Dus het is zeker een vraagstuk of je als accountant Shell etc. als klant zou willen hebben. Lees ook mijn nieuwe opinie ‘publiek belang=klantbelang’ op accountant.nl

Marianne

Mijn commentaar

Onderstaand het commentaar dat ik 18 december jl. onder haar reactie heb geplaatst:

Dank voor uw reactie. Naar aanleiding daarvan het volgende:

Er wordt hier beroep gedaan op de moraliteit van de accountant. Dat is op zich goed maar heeft wel maatschappelijk ongewenste gevolgen.
Immers, dit kan er toe kan leiden dat een accountant zijn diensten weigert met als gevolg dat cliënten wettelijke verplichtingen, zoals het correct voeren van een administratie en het laten uitvoeren van een accountantscontrole, niet kunnen nakomen. Mij lijkt dit onrechtmatig, zoals ook banken soms onrechtmatig kunnen handelen als zij weigeren om hun diensten te verlenen.
Verder betekent dit dat de accountant zich een eigen oordeel vormt over de vraag of zijn cliënt wet- en regelgeving wel correct naleeft. Als dat oordeel negatief zou zijn, leidt dat ten eerste tot de vraag of dat oordeel juist is (en of de cliënt correct hoor en wederhoor is geboden) en vervolgens tot de vraag of dit rechtvaardigt dat de accountant de cliënt belemmert in de naleving van (andere) wettelijke verplichtingen. Mij lijkt dat dit in het algemeen niet is toegestaan, een uitzondering ligt voor de hand als de accountantswerkzaamheden zelf zouden bijdragen aan criminele handelingen.


Aanvulling 18 december 2017, 15:45 uur
Op accountant.nl zijn reacties op mijn commentaar te vinden, op dit moment door:

  • Mevrouw Van der Zijden
  • S.F. Bruinsma (die ten onrechte denkt dat ik accountants niet versta)
  • Arnout van Kempen (2x)

Ik ben het niet met ze eens en bezie nog of ik ga reageren.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Jaarverslaggeving, Rechtspersonenrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s