Wet GDI wordt “Wet digitale overheid”

Eerder schreef ik over de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI).
Uit een bericht van 15 november op digitaleoverheid.nl blijkt dat de Wet GDI verder als “Wet digitale overheid” zal worden aangeduid en dat de verwachting is dat het wetsvoorstel eind 2017 naar de Raad van State zal worden verstuurd:

Wet GDI verder als Wet digitale overheid
Nieuws 15 november 2017

De naam van de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) verandert in Wet digitale overheid.
Deze naam past beter bij de ambities van het nieuwe kabinet voor de verdere digitalisering van het openbaar bestuur. Ook geeft het beter aan wat de reikwijdte en het doel is. De wet is gericht op het verbeteren van de digitale overheid door standaarden voor elektronisch verkeer verplicht te stellen. Ook geeft het regels over informatieveiligheid en over de toegang van burgers en bedrijven tot online dienstverlening bij de (semi)overheid.
De planning is dat de Wet digitale overheid eind 2017 voor advies naar de Raad van State wordt gestuurd.

Voor verdere informatie wordt naar deze pagina verwezen.


Aanvulling 8 juni 2018
Vandaag werd bekend gemaakt dat de ministerraad akkoord is met een wetsvoorstel:

Ministerraad stemt in met wetsvoorstel digitale overheid
Nieuwsbericht | 08-06-2018 | 14:15

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel digitale overheid. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar laten inloggen bij de (semi-)overheid. De wet geeft daarnaast regels over informatieveiligheid en privacy en biedt de grondslag om overheidsinstanties te verplichten tot het toepassen van open standaarden. Het gebruik van open standaarden zorgt voor meer keuzevrijheid in ICT-leveranciers en het efficiënt en in ketens kunnen werken als één overheid.

Om toegang te krijgen tot digitale diensten die een hoger betrouwbaarheidsniveau vereisen, moeten burgers en bedrijven steeds vaker elektronische identificatiemiddelen (eID) gebruiken met een hogere mate van betrouwbaarheid dan alleen een wachtwoord. Elektronische identificatiemiddelen met extra beveiliging, zoals een pincode en identiteitscontrole, zijn veiliger en geven meer zekerheid over iemands elektronische identiteit. Het stapsgewijs invoeren van elektronische identificatiemiddelen met een hogere betrouwbaarheid is ook nodig om nieuwe vormen van digitale dienstverlening mogelijk te maken, zodat bijvoorbeeld in de zorg innovaties kunnen worden gerealiseerd. De wet gaat ook gelden voor een aantal organisaties buiten de overheid, zoals zorgverzekeraars.

Naar aanleiding van het advies van de Raad van State is geregeld dat standaardisatie van communicatie met burgers en bedrijven het beste kan plaatsvinden door overheidsinstanties te verplichten tot het gebruik van bepaalde voorzieningen van de generieke digitale infrastructuur. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer.


Aanvulling 2 augustus 2018
Zie over de digitale overheid ook het NL DIGIbeter document, dat in juli 2018 is bekend gemaakt. Daarin worden plannen over de digitale overheid ontvouwd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s