Rijksoverheid vindt geschillencommissies niet nuttig

VNO-NCW laat weten dat bezuiniging op geschillencommissies onverstandig is, zie onderstaand bericht:

‘Overheid moet niet weer willen bezuinigen op geschillencommissies’

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ontstemd dat het ministerie van Veiligheid en Justitie in zijn begroting opnieuw een streep haalt door de subsidie voor geschillencommissies. Al twee keer eerder stemde de Tweede Kamer tegen dezelfde bezuiniging. Dit omdat de bezuiniging alleen maar verliezers kent: de ondernemingsorganisaties vrezen dat het wegvallen van de subsidie het einde van de geschillencommies voor consumentenzaken betekent. Het is dan ook vreemd dat het ministerie de bezuiniging opnieuw probeert door te voeren.

Geschillencommissies worden onbetaalbaar
Zonder overheidsbijdrage worden geschillencommissies onbetaalbaar voor brancheorganisaties, wat zal leiden tot een ‘domino van opzeggingen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Dankzij de 83 geschillencommissies kent Nederland het beste stelsel van alternatieve geschillenbeslechting ter wereld; laagdrempelig, onafhankelijk en met hoge kwaliteit. Hierdoor wordt de rechtspraak minder belast en weet de consument zich goed beschermd. In de nieuwe begroting draait het ministerie het stelsel van geschillencommissies de nek om met een bezuiniging van ruim 1 miljoen euro.

Laagdrempelig
Het bedrijfsleven draagt op vrijwillige basis jaarlijks zo’n 4 miljoen euro bij aan de kosten van de geschillencommissies. De overheid neemt nu ruim 1 miljoen euro voor haar rekening. Het verdwijnen van de geschillencommissies, die bindende uitspraken doen, staat volgens VNO-NCW en MKB-Nederland haaks op het kabinetsbeleid om problemen buiten de rechtszaal om op te lossen en zo een hoge mate van consumentenbescherming te bieden. De bezuiniging is daarmee ook een schijnbezuiniging, omdat het leidt tot hogere kosten voor de rechtspraak.

Mijn persoonlijke ervaring met geschillencommissies is beperkt, maar één situatie herinner ik me nog goed. Een relatie had een conflict met een telco, dat door de klantenservice niet kon worden opgelost. Toen een klacht bij de geschillencommissie werd ingediend ging het probleem naar een afdeling die bij banken ‘bijzonder beheer’ heet. Deze calamiteitenafdeling had een verstandige medewerker die er in slaagde het probleem op een goede manier op te lossen.

Dus wat mij betreft mogen de geschillencommissies blijven, als stimulans voor bedrijven om hun back-office op orde te houden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s