Hebberige bestuurder van een kerkgenootschap | Wwft

De rol van FIU-Nederland in de criminaliteitsbestrijding is ongetwijfeld nuttig. Wat wel zorgen baart is dat de door hen bekend gemaakte casuïstiek weinig informatief is.

Een voorbeeld daarvan trof ik aan in het jaarverslag 2016 van FIU-NL:

In eigen zak
Een man was bestuurder van een kerkgenootschap. In deze hoedanigheid was hij alleen bevoegd te handelen op de bankrekening van de kerk. In anderhalf jaar tijd werd 232.000 euro vanaf de rekening van de kerk overgemaakt naar een zakelijke rekening van een als groothandel in kleding geregistreerde onderneming. Enig aandeelhouder van de onderneming was echter dezelfde bestuurder. Uit belastinginformatie bleek het bedrijf een zieltogende omzet te draaien.
De overboekingen hadden steevast het bijschrift van interne overboeking. Nader onderzoek van de zakelijke bankrekening toonde aan, dat vanaf die rekening betalingen van aankopen van partijen kleding maar ook overboekingen naar de privé rekening van de man en diens echtgenote waren verricht.
Na analyse van geldstromen van alle betrokken bankrekeningen was het duidelijk. De bestuurder van het kerkgenootschap had systematisch geld verduisterd om er zelf beter van te worden en zijn onderneming van verduisterde funding te voorzien. Het dossier werd overgedragen en de frauderende bestuurder werd aangehouden.

In dit voorbeeld blijkt niet welke rol de Wwft er bij speelde. Heeft de bank de fraude ontdekt en gemeld aan FIU-Nederland?

Dat er slechte mensen bestaan weten we al. Van FIU-Nederland mag worden verwacht dat voorbeelden worden gegeven waaruit blijkt hoe nuttig de Wwft is.

Ook bijzonder:
dat deze man als bestuurder van het kerkgenootschap geld aan zichzelf kon overmaken is misschien niet vreemd (hoewel bij grote bedragen een tweehandtekeningen systeem meer voor de hand ligt). Wel vreemd is dat het kerkgenootschap kennelijk geen controle uitoefende op de bankrekening en de fraude niet zelf ontdekte.

Met de Wwft heeft dit voorbeeld helemaal niets te maken.

Meer informatie:

Andere casus van FIU-Nederland besproken op dit weblog:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s