Wwft: de struisvogel en de gladderik | project niet-melders van het Openbaar Ministerie en de advocaat die zijn rekeningen op een bijzondere manier incasseerde

Een belangrijk deel van de Nederlandse ondernemingen dient zich aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) te houden. Aangezien de wet bij veel ondernemers niet bekend is, is het Openbaar Ministerie (OM) bezig met het zgn. ‘niet-melders’ project. Vreemd genoeg komen in het niet-melders project vaak ondernemingen en personen in beeld, waarvan je eerder zou verwachten dat zij zelf beschuldigd zullen worden van witwassen, valsheid in geschrifte, oplichting en andere criminele handelingen, de zgn. ‘gronddelicten’.

Struisvogels en gladderikken

De Wwft richt zich nl. op gewone ondernemingen, die er alert op moeten zijn geen medewerking te verlenen aan financieel-economische criminaliteit en die ‘ongebruikelijke transacties’ moeten melden. Het gaat dan om een gepaste vorm van oplettendheid; niet langer kan een ondernemer doen alsof hij ‘niets heeft gezien‘. Ik noem dat ‘struisvogelen’.
Struisvogels moeten goed worden onderscheiden van ondernemers die Wwft-plichtig zijn maar die een zodanige medewerking aan bepaalde handelingen geven, dat zij zelf als verdachte van witwassen, valsheid in geschrifte, oplichting en dergelijke in beeld komen. Hen noem ik hier maar even ‘gladderikken’.

Niet-melders

Vreemd genoeg komen in het kader van het niet-melders project juist de gladderikken in beeld. Een voorbeeld daarvan is de recente publiciteit rondom een advocaat die volgens het bericht van het OM onderdeel werd van de transactie door mede-eigenaar te worden van het pand in Amsterdam. Het vermoeden van het OM is dat de advocaat op deze wijze geld zou hebben geïnd dat de familie –die eigenaar was van het pand- nog verschuldigd was aan het advocatenkantoor. De familie was blijkens het bericht van het OM eerder veroordeeld voor belastingfraude.

Vreemd is dat deze advocaat kennelijk wordt vervolgd voor het niet-melden op grond van de Wwft, terwijl het mij meer voor de hand lijkt liggen dat hij beschuldigd wordt van witwassen of een ander gronddelict.

Een goed voorbeeld voor de advocatuur is dit zeker niet en enige guidance gaat hier niet van uit.

Het doet denken aan een bekende voormalige advocaat die – zo lijkt het op grond van de publiciteit – niet uit het vak is gezet omdat hij grootschalige belastingfraude heeft gepleegd (ter zake waarvan hij een regeling met de fiscus heeft getroffen) maar omdat hij zijn opleidingspunten niet heeft gehaald. (NB Ik heb deze zaak niet goed gevolgd.)

Ik vind het ongezond dat struisvogels en gladderikken op één hoop worden gegooid. Verder is het jammer dat het project geen guidance oplevert voor de reguliere Wwft-plichtige ondernemingen.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s