Sites die niet vertellen van wie ze zijn | kopie-id.nl schijnt van het ministerie BZK te zijn maar vertelt dat niet

Een van de bizarre dingen die je op het internet tegenkomt, zijn websites van professionele organisaties die niet vertellen van wie ze zijn.
Een voorbeeld daarvan is de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN), al eerder signaleerde ik dat op de html-pagina’s niet wordt verteld van wie de site is.

Niet alleen particuliere instellingen maken zich hier schuldig aan. Ook onze rijksoverheid lijkt niet te weten dat er voor organisaties en ondernemingen verplichtingen zijn om bekend te maken wie op internet aan het woord is.

De identiteit van de partij achter Kopie-ID.nl wordt niet meegedeeld

Vandaag stuitte ik in dat verband op de site http://kopie-id.nl/. Onder het kopje “Over ons” wordt alleen verteld

Kopie-ID.nl informeert over onderwerpen die te maken hebben met Cybercrime. Wat is nou het verschil tussen malware en ransomeware? Welke maatregelen kan ik zelf treffen tegen identiteitsfraude? En wat kan ik doen als ik slachtoffer van phishing ben geworden? Kopie-ID.nl geeft op al deze en meer vragen antwoord.

Ook elders op de site is niets te vinden over de auteur / verantwoordelijke van de site.

Ik heb eens gekeken bij de beheerder van de Nederlandse domeinnamen, maar daar is niet meer te vinden dan dat de houder Jarow Creative Lab is, de reseller Yourhosting en de registrar Realtime Register. Bizar.

Even verder zoeken…

Er is een bijbehorende app, daarin staat netjes “Deze app is gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties“. Waarom staat er geen gelijksoortige tekst op http://kopie-id.nl/? Nu het ministerie BZK verantwoordelijk is voor bestrijding van identiteitsfraude en bezig is met digitale identificatiemiddelen, is het wel heel vreemd dat het ministerie sites initieert waarop de naam van het ministerie niet is te vinden.

Ik hoop dat het ministerie er voor gaat zorgen dat deze site (en andere informatieve overheidssites) netjes van identificatie worden voorzien. Zoals het hoort.

Meer informatie

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s