Compliance bureaucratie | boete wegens ontbreken compliance programma sanctieregelgeving

De compliance bureaucratie breidt zich uit als een olievlek en is voor gewone ondernemers nauwelijks meer te volgen.

Dat wordt geïllustreerd door een recent bericht op een blog over het Europese sanctierecht, waarin Michael O’Kane melding maakt van een boete die de Office of Foreign Assets Control (OFAC) oplegt wegens overtreding van de Amerikaanse sanctieregels tegen Iran.

Strekking van het artikel: de ondernemer had zonder vergunning orthodontische apparatuur verkocht aan afnemers, terwijl hij wist dat de afnemers de producten aan Iraanse afnemers zouden doorverkopen. Die vergunning zou de ondernemer gekregen hebben, als de aanvraag was gedaan. De ondernemer kreeg een boete omdat de sanctieregelgeving niet was nageleefd én omdat er geen “OFAC compliance programme” had.

Hoewel dit een Amerikaanse zaak betreft, illustreert het de denkwijze rondom compliance. Trouwens: ook Europese ondernemingen kunnen met Amerikaanse sanctieregels te maken krijgen, aangezien de Amerikanen snel extraterritoriale bevoegdheid aannemen.

Silverentand/Sprecher: consequenties financiële regelgeving lastig te overzien voor marktpartijen

Bij dit soort berichten moet ik denken aan de tekst in een kroniek over ontwikkelingen in het financiële recht. In de kroniek besluiten de twee gespecialiseerde auteurs (L.J. Silverentand en J.M. Sprecher) het overzicht met de volgende opmerking over de Europese financiële regelgeving:

Door alle afkortingen die in het toezichtrecht worden gebruikt, is het makkelijk om de draad kwijt te raken. (…) Als de afkortingen eenmaal op het netvlies staan, komt de uitdaging van het bijhouden van de status van al deze wetgeving, de uitwerking daarvan in nationale en lagere regelgeving en alle bijkomende toezichthoudercommunicaties.
En dan hebben we het nog niet eens over het bevatten van de inhoud van al deze regelgeving. Naast het volume, maken vooral de groeiende complexiteit en mate van detail van al deze wijzigingen het lastig voor marktpartijen om de consequenties van al deze wetgeving te overzien.

Deze opmerkingen gelden ook voor de Amerikaanse en Europese sanctieregelgeving.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s