CBS onderzoekt basisvaardigheden IT maar kijkt niet naar securitybewustzijn

Via een ander artikel kwam ik op de voorpagina van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) terecht, waarbij opvalt dat de voorpagina van deze serieuze organisatie vol staat met filmpjes. Kennelijk lezen Nederlanders niet meer.
Maar dat ter zijde.

Uit het artikel van het CBS over een onderzoek naar IT-vaardigheden van Nederlanders in vergelijking tot andere Europeanen blijkt dat je met basisvaardigheden op IT-gebied in de Europese kopgroep kunt zitten.
Kennelijk is eenoog koning in het land der blinden. Maar of je daar nu zo blij mee moet zijn, en moet koppen “Nederland in Europese kopgroep ICT-vaardigheden“, is de vraag.

Veel belangrijker is welk deel van de Nederlanders voldoende vaardigheden heeft om veilig te kunnen omgaan met belangrijke toepassingen als internetbankieren, digitaal aankopen doen en digitale communicatie met de overheid.
Daarbij moet worden bedacht dat aan het gebruik van die belangrijke toepassingen nog steeds veel risico’s zijn verbonden. Bij softwareontwikkeling staat veiligheid vaak op de tweede plaats en voor de genoemde toepassingen bestaat een zeer grote criminele belangstelling, die verder gaat dan ransomware. Op veiligheidsgebied is alles nog zeer primitief. Zo werkt de overheid nog steeds met onveilige systemen als het DigiD en zijn er rondom internetwinkelen veel risico’s. Banken controleren niet of hun klanten wel met veilige systemen inloggen bij internetbankieren.

Steeds vaker kan de burger er niet onder uit om van onveilige systemen van overheid en ondernemingen gebruik te moeten maken (‘digidwang’). Een begrip van de digitale risico’s is daarom essentieel ter beperking van die risico’s.

Het zou mooi zijn als het CBS nu een goed onderzoek naar kennis van de Nederlanders op het gebied van digitale security gaat doen.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s