De rechtsstaat als sluitpost van de besluitvorming

Het is af en toe intrigerend waar parlement en ministeries zich mee bezig houden.
Dat dacht ik weer een keer toen ik deze brief las, die net is verschenen. Terwijl ik de indruk had dat er bij de rechterlijke macht (afgezien van een enkel incident) op het gebied van corruptie (bijna) niets aan de hand is, vindt het ministerie van veiligheid het nodig brieven te schrijven over transparante zaakstoedeling, in plaats van het thema aan de rechterlijke macht over te laten.

Andere prioriteiten

Mij lijken de gebreken in de financiering van de rechtspraak (lees dit bericht van de Raad voor de Rechtspraak) en de zorgen over de toegankelijkheid van de rechtspraak voor de gewone burger (inclusief kleine en middelgrote ondernemers) veel belangrijker, lees over de toegankelijkheid een bericht van de Raad voor de Rechtspraak.

Ook zorgelijk: de afnemende kwaliteit van de wetgeving, waarover de Raad van State heeft bericht. Op de site van de rechtspraak staat “de rechtsstaat dreigt een sluitpost van besluitvorming te worden“. Opnieuw – en terecht – vraagt de Raad aandacht voor de ontbrekende rechtsbescherming in het domein van de bestuurlijke boetes:

In het Jaarverslag vraagt de Raad van State verder aandacht voor de rechtsbescherming van burgers bij bestuurlijke boetes. Hij constateert dat de overheid steeds vaker kiest voor (hoge) bestuurlijke boetes, in plaats van handhaving via het strafrecht. In 2015 bracht de Raad van State hierover al een ongevraagd advies uit. De Raad van State vindt het noodzakelijk dat opnieuw naar het niveau van de wettelijk geregelde rechtsbescherming bij bestraffende sancties wordt gekeken en dat strafrecht en bestuursrecht op elkaar worden afgestemd.

Het lijkt er op dat in een digitaliserende samenleving de rechterlijke macht actie moet voeren voor het behoud van de rechtsstaat.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s