De sociale media als platform voor criminelen

Onder de titel “De kleine en de grote geldezel en de social media” signaleerde ik dat het bij internet(gerelateerde) criminaliteit niet alleen gaat om kleine bedragen. Het lijkt er op dat LinkedIn een mooi platform is voor criminelen die op groot geld uit zijn.

Dat wordt geïllustreerd door het verhaal van Sjaak Scheffer op Linkedin/Pulse, onder de titel Poging tot ID diefstal. Hij vertelt over de geraffineerde manier waarop de fraudeur te werk ging. Scheffer achterhaalde via een omweg de geografische locatie van de fraudeur, nl. Lagos. Wat overigens niet betekent dat internetcriminelen alleen uit Nigeria komen.

Het is dus oppassen geblazen.

Aanvulling 10 maart 2016
Zie ook op CS Online het artikel van Ondrej Krehel, “The rise of LinkedIn fraud“, 22 februari 2016, het artikel start met “In the recent months I’ve started noticing something strange – too many connection requests from people I do not know.

Aanvulling 14 augustus 2020
Lees ook in FT (betaalmuur) Spies, lies and dormant ties: how to use and abuse LinkedIn, met als intro: “The networking site is a vital tool for many, especially those seeking work, but treat it with care“.

Een voorbeeld van misbruik: “Dickson Yeo, on the other hand, is in custody in the US awaiting sentencing for acting as an illegal foreign government agent, having admitted working for Chinese intelligence. He used LinkedIn to harvest information from intelligence experts“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De sociale media als platform voor criminelen

  1. Pingback: Criminelen richten zich meer op diefstal van persoonsgegevens | VL Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s