Consultatie amvb ter implementatie Europese richtlijn hypothecair krediet

Op 2 september jl. is de consultatie inzake het Implementatiebesluit MCD van start gegaan. Voluit heet het besluit: ‘Algemene Maatregel van Bestuur ter implementatie van de Europese richtlijn inzake kredietovereenkomsten voor consumenten met betrekking tot voor bewoning bestemde onroerende goederen 2014/17/EU‘.

Op de consultatiewebsite staat de volgende introductie vermeld:

Deze AMvB strekt, samen met het eerder geconsulteerde voorstel van wet, tot implementatie van Richtlijn 2014/17/EU van 4 februari inzake kredietovereenkomsten voor consumenten met betrekking tot voor bewoning bestemde onroerende goederen en tot wijziging van de Richtlijnen 2008/48/EG en 2013/36/EU Verordeningen (EU) nr. 1093/2010 (Pb EU L60/34).
Het doel van de te implementeren richtlijn is het tot stand brengen van een goed functionerende interne markt voor kredietovereenkomsten met betrekking tot voor bewoning bestemde onroerende goederen. De richtlijn beoogt eraan bij te dragen dat consumenten die op zoek zijn naar een kredietovereenkomst voor hun woning dit met vertrouwen in de financiële markt kunnen doen. De richtlijn bevat daartoe regels inzake de precontractuele informatieverstrekking, voorwaarden waaronder aanbieders van hypothecair krediet en bemiddelaars in hypothecair krediet mogen verstrekken en terzake mogen adviseren, voorschriften inzake markttoetreding en doorlopend toezicht alsmede regels voor grensoverschrijdende dienstverlening.

Deze algemene maatregel van bestuur is gebaseerd op een Europese richtlijn die vóór 21 maart 2016 geïmplementeerd dient te zijn:

Richtlijn 2014/17/EU werd op 4 februari 2014 ondertekend door de Raad en het Europees Parlement en gepubliceerd in Pb EU L60 van 28 februari 2014. Deze dient voor 21 maart 2016 geïmplementeerd te zijn.
Implementatie zal geschieden door een wetsvoorstel ter implementatie richtlijn 2014/17/EU consumentenkrediet hypotheken en een wet implementatie richtlijn hypothecair krediet.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s