Voorstel WNT-uitvoeringsregeling raakt bestuurders van stichtingen

Al eerder besteedde ik aandacht aan de WNT-consultatie die in juli jl. is gestart en die betrekking had op onder meer de normering bezoldiging topfunctionarissen zonder ‘dienstbetrekking’.

Gisteren hebben Xander Alders en ik op de valreep nog aan deze consultatie mee gedaan, met een tekst die taalkundig niet geheel vlekkeloos is:

Van: Ellen Timmer en Xander Alders (Pellicaan Advocaten N.V.)
Aan: het ministerie van binnenlandse zaken
Betreft: WNT consultatie topfunctionarissen zonder dienstbetrekking

Een belangrijk onderdeel van de WNT-consultatie betreft de positie van de topfunctionarissen zonder dienstbetrekking.
De ontwerpers van het voorstel lijken te denken dat dit een kleine categorie is. Dat is een onjuiste veronderstelling en dat komt omdat het begrip dienstbetrekking een fiscaalrechtelijk begrip is dat zowel de dienstbetrekking (arbeidsovereenkomst) als de fictieve dienstbetrekking omvat.
Een belangrijke categorie topfunctionarissen die GEEN dienstbetrekking of fictieve dienstbetrekking in fiscale zin heeft, zijn bestuurders van stichtingen (zie onder meer http://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HL/thema_s-bijzondere_arbeidsrelaties.html#HL-16.9). Dit is een belangrijke categorie binnen de WNT-plichtige instellingen.

Een gevolg van de voorgestelde regeling is dat alle bestuurders van stichtingen waarop de WNT van toepassing is plotseling onder deze nieuwe regeling met onder meer het verkorte overgangsrecht komen te vallen en het thans toepasselijke overgangsrecht ‘verliezen’.
Wij zijn van mening dat dit juridisch onjuist is en in strijd met het fair balance beginsel (EVRM) waarover op pagina 12 van het consultatiedocument zo mooi wordt gesproken.

Wij verzoeken de minister van binnenlandse zaken dit voorstel volledig te heroverwegen en er voor zorg te dragen dat de nieuwe regeling in artikelen 4 tot en met 7 van het Uitvoeringsbesluit WNT alleen zal gaan gelden voor topfunctionarissen zonder dienstbetrekking die op tijdelijke basis actief zijn.

Ellen Timmer / Xander Alders

De consultatie wordt hier aangekondigd. Onze reactie is op deze plaats op de internetconsultatiesite te vinden.

Dit bericht is ook geplaatst op het weblog inzake de modernisering van het ondernemingsrecht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsrecht, Belastingrecht, Bestuursrecht, Jaarverslaggeving, Not-for-profit, Wet Normering Topinkomens en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s