Wetgevingsconsultatie melding zeggenschap in uitgevende instellingen

Op 24 augustus jl. is een internetconsultatie van start gegaan, inzake een ontwerpbesluit ter implementatie van de wijziging van de richtlijn transparantie (2013/50/EU). Het belangrijkste onderwerp van de wijzigingen is de melding zeggenschap in uitgevende instellingen.

Onderstaand uit de aankondiging:

Doel van de regeling
Het ontwerpbesluit dient, tezamen met de Implementatiewet (Kamerstukken II 2014/15, 34 232), ter uitvoering van de wijziging van de richtlijn transparantie (2013/50/EU). Het wijzigt daartoe het Besluit melding zeggenschap in uitgevende instellingen Wft, het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector en het Besluit openbare biedingen Wft. Het ontwerpbesluit bevat onder meer een verdere harmonisatie van de melding en berekeningswijze van substantiële zeggenschap c.q. stemmenbelang in uitgevende instellingen. Ook zijn in het ontwerpbesluit strengere sancties opgenomen. Dit betreft met name een verhoging van de maximaal door de toezichthouder op te leggen boete voor een zware overtreding (voor een rechtspersoon naar € 10 miljoen of 5% van de totale jaaromzet, waar het maximum nu is gesteld op € 4 miljoen). (…)

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Uitgevende instellingen waarvan effecten zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt (uitgevende instellingen als bedoeld in de hoofdstukken 5.1a en 5.3 van de Wet op het financieel toezicht) en houders van een substantiële deelneming in uitgevende instellingen (meldingsplichtigen als bedoeld in artikel 5:33, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op het financieel toezicht).

Verwachte effecten van de regeling
Naar verwachting zal het ontwerpbesluit per saldo geen tot nauwelijks gevolgen hebben voor de toezichtskosten van de Autoriteit Financiële Markten. Ook zijn hieraan geen tot nauwelijks administratieve lasten en nalevingskosten verbonden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s