Veilig internetten

In de huidige digitale tijd gebeurt veel nog op de manier uit de ‘oude’ fysieke tijd. Terwijl er toch grote verschillen zijn. Het is tegenwoordig veel gemakkelijker dan vroeger om aan voldoende persoonsgegevens te komen ten behoeve van het plegen van fraude. Dat blijkt onder meer uit de vele Digid-zaken (lees wat de Rekenkamer daar over schreef). Toch gaan zowel de overheid als bedrijven door met hun onveilige praktijken.

Onlangs stuitte ik op de internetsite Veilig Internetten, waarop ik nuttige informatie aantrof, maar helemaal niets over de risico’s verbonden aan het e-mailen van persoonsgegevens. De politie waarschuwt in dit bericht op de site politie.nl uitdrukkelijk voor het e-mailen van persoonsgegevens, zie ook het citaat onder aan dit bericht. Ik heb dus maar eens een berichtje aan de redactie gestuurd:

Beste redactie,
Klopt het dat er niets over veilig e-mailen op de site is te vinden?

Het lijkt me verstandig tips op te nemen, ook voor bedrijven, inhoudend:
* dat er geen NAW gegevens in e-mail wordt opgenomen
* dat er zeker geen geboortedatum en andere vertrouwelijke gegevens worden opgenomen
* dat het aan te bevelen is dat bij telefonisch contact met een bedrijf of overheid niet gebruik wordt gemaakt van NAW en geboortedatum voor identificatie, aangezien dat fraude eenvoudig maakt.
Ik hoor graag of u dit gaat aanvullen, aangezien mijn praktijkervaring is dat er veel partijen zijn die hier nog heel naïef over zijn. Zo sturen verzekeringsmaatschappijen en allerlei bedrijven e-mails aan natuurlijke personen vol met vertrouwelijke gegevens.

Na wat correspondentie laat de redactie me weten dat zij naar het onderwerp e-mail zullen gaan kijken. Ik heb ze de link naar de politietips ter bestrijding van fraude toegestuurd. Ik ben benieuwd.

Voor wie wil weten welke tips de politie geeft, volgen deze hier na.

Tips van de politie

Op https://www.politie.nl/themas/identiteitsfraude.html

Wat kan ik doen om identiteitsfraude te voorkomen?
* Ontvangt u onbekende correspondentie? Neem dan contact op met de verstuurder.
* Geef nooit uw pinpas en pincode aan iemand anders. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u.
* Bewaar uw pinpas en pincode altijd apart.
* Verlies uw bankpasjes en creditcards niet uit het oog wanneer u betaalt.
* Controleer regelmatig uw bank- en creditcardafschriften.
* Blokkeer direct uw betaalpassen bij verlies daarvan.
* Verstrek nooit persoonlijke gegevens als bankrekeningnummer, pasnummer, pincode, betaalcode of persoonsgegevens als naam, geboortedatum of adres:
– per telefoon of e-mail;
– op een website via een link in een e-mail, waarbij gevraagd wordt uw persoonlijke gegevens in te vullen;
– per post: deze gegevens kunnen de fraudeurs gebruiken om uw rekening te plunderen of bij een bank een lening aan te vragen op uw naam;
– scherm uw persoonlijke pagina’s op Hyves of Facebook zo goed mogelijk af.
* Vernietig alle papieren met persoonlijke gegevens zodanig dat het onleesbaar is voordat u deze weggooit. Gebruik een papierversnipperaar.
* Ga altijd voorzichtig om met persoonlijke informatie:
– bewaar persoonlijke documenten op een veilige plaats;
– meld altijd het verlies van persoonlijke documenten, zoals uw paspoort, id-kaart, rijbewijs en bankpassen bij de politie, uw bank en bij de gemeente;
– geef niet zomaar een kopie van uw paspoort, id- kaart of rijbewijs. Streep uw burgerservicenummer door bij het geven van een kopie van uw paspoort of id-kaart aan bijvoorbeeld een hotel. Hierdoor hebben de fraudeurs niet veel aan de kopie.
* Breng bij verhuizing alle relevante organisaties op de hoogte van uw nieuwe adres. Hiermee voorkomt u dat uw post in verkeerde handen valt.
* Verander wachtwoorden, pincodes, DigiD en dergelijke regelmatig. Houd ze voor uzelf. Als u vermoedt dat iemand anders een wachtwoord kan weten, verander het dan, ook als u deze persoon vertrouwt. Relaties kunnen veranderen. In conflictsituaties kunnen mensen rare dingen doen, ook met uw inloggegevens.
* Beveilig ook uw brievenbus tegen hengelen, zeker als deze ondiep is en u in een (flat)gebouw woont waar het niet zo opvalt als onbekenden bij uw brievenbus rondhangen. Breng een stevige borstel aan achter de klep van de brievenbus. Als het kan, zorg er dan voor dat post eerst door een ‘tunneltje’ glijdt voordat de brieven in de brievenbus landen. Zo helpt u voorkomen dat post ongemerkt wordt gestolen.
* Wis alle data op uw computer voordat u deze wegdoet, vernietig de harde schijf.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s