EMIR voor de kleine ondernemer (rapportage van otc-derivaten)

Mocht je als kleine of middelgrote ondernemer of instelling denken dat je niet met de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) van doen hebt, dan is dat een grote vergissing. EMIR verplicht iedereen met zgn. “otc-derivaten” (dit zijn onder meer renteswaps) om deze te melden bij een speciaal register, ook wanneer het financiële belang van de renteswaps gering is.

Het is een raadsel waarom die meldingsplicht niet bij de banken is neergelegd, nu de meeste ‘kleinere’ renteswaps door door banken aan kleinere partijen worden verkocht. (Overigens bieden Nederlandse banken aan de melding voor hun klanten te verzorgen.)

Ook is de vraag waarom er ter beperking van de regeldruk geen minimum is opgenomen voor de rapportageplicht. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de ‘kleinere’ derivaten verstoringen in de Europese financiële markten zullen opleveren.

Dit is weer een illustratie van de “one size fits all” benadering van de overheid, die leidt tot verplichtingen voor partijen die daar niet voor zijn toegerust (“niet-financiële tegenpartijen”). Ook de accountant (die wellicht niet actief is voor ondernemingen in de financiële sector) van dergelijke ondernemingen en instellingen wordt geacht er alert op te zijn dat er wordt gerapporteerd.

Het is onbegrijpelijk dat kleinere ondernemingen en hun adviseurs worden belast met deze bureaucratie en dat van hen kennis op het gebied van gespecialiseerd financieel recht wordt verwacht.

Ter zijde:

EMIR legt verder allerlei verplichtingen op aan partijen die actief zijn in de financiële sector, zoals beleggingsondernemingen, banken, verzekeraars, herverzekeraars, pensioenfondsen, premiepensioeninstellingen, icbe’s en (indien van toepassing) haar beheerder, en beleggingsinstellingen. Dat zijn partijen die zich sowieso al moeten verdiepen in de gecompliceerde Europese en Nederlandse financiële regelgeving.

Meer informatie

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s