Vernietigend rapport Nationale Ombudsman over fraudebestrijding Nederlandse overheid

Zoals ik al vreesde, benadelen de fraudebestrijdingsmaatregelen van de Nederlandse overheid goedwillende burgers. Zo blijkt uit het rapport dat de Nationale Ombudsman heeft uitgebracht over de bestrijding van fraude in de sociale zekerheid. Het onderstreept de grote zorgen die ik heb over de fraudebestrijdingsmaatregelen die door de Nederlandse en Europese overheid zijn genomen en worden aangekondigd.

Belang voor ondernemers
Het rapport van de Ombudsman gaat over sociale zekerheid en over gewone burgers. Dat wil echter niet zeggen dat het rapport voor ondernemers onbelangrijk is. Ik denk dat er rondom de bestrijding van fraude door ondernemingen precies hetzelfde gaat gebeuren.

Nationale Ombudsman: “de pakkans voor echte fraudeurs is niet toegenomen”
Citaten uit de aankondiging op de site van de Nationale Ombudsman:

Het merendeel van de personen dat op grond van de Fraudewet zwaar wordt beboet, pleegt niet doelbewust fraude, blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman. Waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren: ‘Dit onderzoek laat zien dat het iedereen kan overkomen dat hij de inlichtingenplicht schendt’. Hij vindt dat de hoge boetes niet in verhouding staan tot de ernst van de overtredingen. ‘En de pakkans voor echte fraudeurs is er niet door toegenomen.’
Iemand met een uitkering die niet of niet tijdig voldoet aan de inlichtingenplicht, moet het bedrag dat hij teveel heeft ontvangen terugbetalen en krijgt daarnaast nog een boete van 100% van dat bedrag. De vraag of mensen opzettelijk niet aan hun verplichting voldoen of dat er andere redenen zijn waarom zij dit niet kunnen, speelt in de uitvoeringspraktijk nauwelijks een rol. Zij worden beboet alsof zij fraudeerden. De ombudsman kreeg klachten van burgers die van goede wil zijn, maar zich behandeld voelen als criminelen.
Op papier biedt de Fraudewet de mogelijkheid boetes te matigen, maar de meeste uitvoeringsinstanties (UWV, SVB en gemeentelijke sociale diensten) ervaren deze ruimte niet. Waarnemend ombudsman Van Dooren: ‘Soms wordt de boete gematigd tot 50 of 75% van het benadelingsbedrag, maar dan nog gaat het om disproportionele bedragen. Voor deze mensen zijn deze boetes onbegrijpelijk.’ Het gaat om mensen die zich vergissen, mensen die niet kunnen bewijzen dat de uitvoeringsorganisatie een fout heeft gemaakt, mensen die iets verkeerd begrepen hebben, mensen die nog niet over de juiste informatie beschikten, mensen die een paar dagen te laat zijn door omstandigheden; allemaal worden ze zwaar beboet ingevolge de Fraudewet. Het leidt tot onzekerheid en tot wantrouwen richting de overheid.

 Slotopmerking
Dit rapport illustreert dat de fraudebestrijdingswetgeving anders en veel slimmer moet, ook als het om ondernemingen gaat. Dus niet klakkeloos de internationale (FATF) mode naäpen maar zelf nadenken en slimme en zinvolle wetgeving ontwerpen.

Het wordt tijd voor een andere wind op het ministerie van veiligheid.

 

Meer informatie

 


Aanvulling 9 december 2014

De fraudebestrijdingsactiviteiten van de belastingdienst lijken ook de verkeerde personen te treffen, zie dit artikel in Trouw van 6 december jl. Volgens dit bericht zou er zondag een rapport verschijnen  ‘Belastingdienst, een bron van armoede?’. Interessant dat de auteur van het artikel schrijft “In Nederland zijn uitkeringsinstanties en schuldeisers verplicht rekening te houden met de beslagvrije voet, maar de Belastingdienst doet dat niet. Individuele toetsing achteraf is volgens de fiscus ‘ondoenlijk’.”

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s