Wederom boete opgelegd aan pensioenfonds [1]

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) leggen regelmatig sancties op, die via nieuwsberichten algemeen bekend worden gemaakt. Meestal betreft het plaatboefjes van allerlei bedenkelijk allooi.
Maar soms zitten er ook ‘gewone’ instellingen tussen, waar achter ik goedwillende bestuurders vermoed, die op enig moment de organisatie niet helemaal op orde hebben. Zo berichtte ik al eerder over tikken door DNB die de pensioenfondsen van de loodsen en het pensioenfonds Transmark opliepen.

Vandaag krijgt het pensioenfonds van de notarissen het voor de kiezen, lees dit bericht van de AFM, met verwijzing naar het complete boetebesluit (pdf). De AFM schrijft onder meer:

Deze boete is opgelegd omdat SNPF in de periode van 1 januari 2010 tot begin maart 2013 niet tijdig beëindigingsinformatie heeft verstrekt aan gewezen deelnemers.
De AFM heeft vastgesteld dat SNPF in de periode van 1 januari 2010 tot begin maart 2013 aan 426 deelnemers bij de beëindiging van hun deelneming niet tijdig de wettelijk voorgeschreven informatie heeft verstrekt.
Hiermee heeft SNPF artikel 59, eerste lid, juncto artikel 50, eerste lid, Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb) overtreden. SNPF heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling van de overtreding te voorkomen.

Pensioenuitvoerders moeten gewezen deelnemers tijdig beëindigingsinformatie verstrekken. Daarmee kan deze een geïnformeerde en weloverwogen beslissing nemen over onder meer de vraag of hij zijn pensioenwaarde wil overdragen; en vervolgens tijdig een offerte bij de ontvangende pensioenuitvoerder op kan vragen voor een verzoek tot waardeoverdracht.

Het bericht illustreert dat ook instellingen als pensioenfondsen, met ongetwijfeld bestuurders met goede bedoelingen, niet op clementie van de AFM kunnen rekenen als zij hun zaken niet op orde hebben.

Aanvulling 23 september 2014

Uit een nieuwsbericht van DNB blijkt dat er weer een boete aan een pensioenfonds is opgelegd wegens te late indiening van gegevens bij DNB. Ook hier zien we weer dat een primaire beslissing (waartegen bezwaar kan worden ingesteld) al openbaar wordt gemaakt. Dit keer het Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Media PNO.  De boete is opgelegd omdat de rapportage Z-score over het eerste kwartaal van 2014 niet binnen de wettelijk vereiste termijn bij DNB is ingediend. Uit de beschikking van DNB (pdf) blijkt dat er tegen de beslissing van DNB nog bezwaar mogelijk is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s