Natuurbeschermingsorganisatie die BSN van schenkers opvraagt, handelt illegaal | registreren van BSN mag alleen door ‘toegelaten’ instellingen

Tegenwoordig kom je tegen dat organisaties die persoonsgegevens nodig hebben vragen om opgave van het BSN (burgerservicenummer). Niet alleen overheidsinstellingen vragen om het BSN. Ook anderen, zoals zorginstellingen en liefdadigheidsinstellingen doen dat. Maar let op: het opvragen en registreren van het BSN mag alleen door ‘toegelaten’ instellingen. De rijksoverheid heeft daarvan een lijst op het internet geplaatst.

Als een natuurbeschermingsorganisatie die donateurs werft om het BSN vraagt en dit nummer in de administratie opneemt, is dat illegaal.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft op mijnprivacy.nl aan het BSN een speciaal dossier gewijd. Daarin legt het CBP uit dat het gebruik van het BSN een risico voor de privacy vormt en daarom wettelijk is beperkt. Organisaties mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals de huisarts, apotheek en zorgverzekering. Ook in het onderwijs wordt het BSN gebruikt, waar het ook wel onderwijsnummer of persoonsgebonden nummer heet.

Voorzichtigheid met BSN en andere persoonsgegevens (zoals naam, adres, geboortedatum, gegevens identiteitsbewijs) heeft niet alleen met privacy maar ook met ‘security’ te maken: als degenen die dergelijke gegevens opslaan, deze onvoldoende beveiligd hebben, kunnen de gegevens in verkeerde handen terecht komen. De consequenties van misbruik van persoonsgegevens zullen in de toekomst steeds groter worden.

Overtreding van de BSN-regels kan aan het CBP worden gemeld via de zgn. “signaal functie”. Ondernemers en instellingen die handelen in strijd met de regels inzake de BSN, lopen het risico dat zij van het CBP een boete krijgen.

NB Overigens is ook hinderlijk dat organisaties die het BSN wel mogen opvragen, dat nummer ook te pas en te onpas op allerlei documenten zetten. Zo nemen zorgverleners het BSN vaak op in facturen die door hun cliënt zelf worden betaald, terwijl daar geen noodzaak voor is (want die is er alleen als er aan een zorgverzekeraar wordt gedeclareerd).

Meer informatie

Aanvulling 8 juni 2015

Overigens kwam ik er achter dat degene die een periodieke schenking aan een goed doel wil doen, aan dat goede doel het BSN nummer moet opgeven. Dat is een eis van de fiscale wetgeving, zo begreep ik. Als dat waar is, is dat een zorgelijk punt, want als gevolg daarvan komt het BSN in de administratie van het goede doel terecht en moet je als burger maar hopen dat die informatie goed beveiligd is…

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s