De veiligheid van juridische dienstverlening via het internet

Natuurlijk is het een goed idee als juridische dienstverleners, daar waar mogelijk en (financieel) haalbaar, gebruik maken van het internet voor hun dienstverlening. Het is dan wel belangrijk dat de vertrouwelijke gegevens van de cliënten van die dienstverleners goed worden beveiligd.
Vandaag las ik een bericht van een notaris, die als service aanbiedt dat particulieren via een website een akte kunnen voorbereiden. Uit nieuwsgierigheid ben ik naar de site gegaan en zie dan dat het een niet geëncrypte pagina is, het is geen https-pagina. Als ik vervolgens naar de pagina informatie kijk, krijg ik de melding:

Owner: This website does not supply ownership information.
Verified by: Not specified

Verder geeft mijn browser de navolgende waarschuwing:

Connection Not Encrypted
Information sent over the Internet without encryption can be seen by other people while it is in transit.

Over digitale veiligheid is op de website van deze notaris in het geheel niets te vinden. Op zijn minst hoort op de site informatie thuis over de wijze waarop de beveiliging is geregeld. Ik vrees dat hier een nieuwe DigiNotar in aantocht is.

Overigens is deze notaris niet uniek. Onlangs kreeg ik van mijn eigen bank een e-mail waarin mijn complete persoonsgegevens waren opgenomen, inclusief geboortedatum. Uiteraard moet het kalf eerst verdrinken voordat de put wordt gedempt.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De veiligheid van juridische dienstverlening via het internet

  1. Casper zegt:

    Mevrouw Timmer, inderdaad een boeiend artikel. De site in kwestie is echter niets meer dan een eenvoudige ‘invuloefening’, één van de duizenden sites waar men simpelweg een e-mail mee samenstelt.
    Als je echt online een notariële akte wilt samenstellen, moet je bij http://www.doehetzelfnotaris.nl zijn. Deze succesvolle site is sinds juli 2009 marktleider in het online samenstellen van notariële akten waarbij (vanzelfsprekend) wel de benodigde informatie volledig encrypted tot een heuse notariële akte wordt samengevoegd.
    Met vriendelijke groet, Casper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s