Krijgen phishing-slachtoffers hun schade wel vergoed?

Enige tijd geleden heb ik aandacht besteed aan de rechterlijke uitspraken over het incidentenregister van banken, waarbij onder andere verdachten van phishing worden geregistreerd.
Een andere kant is die van de phishing-slachtoffers: regelmatig verschijnen berichten in het nieuws over particulieren die door fraude geld zijn kwijt geraakt. Kijk bijvoorbeeld eens op security.nl onder de tag “phishing”, dan verschijnen vele berichten.

De interessante vraag is of de slachtoffers hun schade vergoed krijgen. In een bericht over phishing schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken, NVB dat de schade “meestal” wordt vergoed. Ik betwijfel of dat waar is, zeker als ik de vragen & antwoorden over internetbankieren van de NVB lees. Daar schrijft de NVB:

Q Worden klanten altijd schadeloos gesteld?
A Ja. In de regel worden klanten schadeloos gesteld, tenzij iemand onvoorzichtig of nalatig is geweest.

Iemand die door phishing geld kwijt raakt is toch altijd onvoorzichtig of nalatig geweest? Immers, er is doorgeklikt op een frauduleus internetadres en er is ten onrechte informatie ingevuld of er is telefonisch informatie gegeven die niet verstrekt had mogen worden. Als je op de website van Kifid zoekt naar uitspraken over phishing, vindt je er één waar de particulier de kous op de kop krijgt.

Het zou me niets verbazen als de schade van phishing slachtoffers meestal niet wordt vergoed.


NB 1 Ook de Consumentenbond is er niet zeker van dat phishing-slachtoffers wel bij de bank terecht kunnen, lees hun bericht.

NB 2 Zie over de mogelijkheid om phishing e-mails te melden deze pagina bij VeiligBankieren.nl

NB 3 Tips om niet in de val te trappen: Geldzaken op orde (html), anti-phishing tips van “Geldzaken op orde” (pdf), checklist veilig internetbankieren (pdf), Waarschuwingsdienst, met e-mail signalering kan worden genomen, test veilig internetbankieren (html)

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s