Presentaties CIROC seminar “Advocaten, accountants en integriteit” van 5 oktober 2011 stellen teleur (Wwft)

Uit een bericht op de CIROC site blijkt dat er op 5 oktober jl. een seminar over advocatuur, accountancy en integriteit is geweest, onderstaand de aankondiging op de CIROC presentatiepagina. Het valt me op dat er wederom de bekende namen bij staan, zoals Pheiffer, Winkel en Hupkes.
Vervelend is dat er van alles wordt geroepen, zoals “klip en klaar wordt gesteld dat de integriteit van een aantal professionele dienstverleners onder druk is komen te staan” zonder dat sprake is van enige bronvermelding en zonder dat karakter en omvang van een en ander wordt aangegeven.

Op basis van incidentele betrokkenheid van advocaten en accountants bij malversaties mag er geen regelgeving in het leven worden geroepen waar een hele beroepsgroep zonder enig onderscheid mee te maken krijgt. Ik verwijs in dat verband naar mijn reactie op de Wwft-consultatie. Ik ben wel een voorstander van verbeterde mogelijkheden om ‘rotte appels’ er uit te halen. Mijn eerste indruk van de presentaties van 5 oktober is dat de oude (FATF) mantra’s worden herhaald. Op de CIROC pagina is alleen sprake van pdf-versies van powerpoint presenties, wat mij doet vermoeden dat nieuwe goede artikelen en rapporten ontbreken.

Nieuwe aanpak
Het wordt hoog tijd dat er nieuwe mensen aan de gang gaan met het Wwft-dossier en dat er gekozen wordt voor een veel slimmere aanpak waarbij de beroepsgroepen veel gedifferentieerder worden aangepakt en waarin beter rekening wordt gehouden met het verschil in informatiepositie van de verschillende beroepsbeoefenaren. Ook moet er meer rekening worden gehouden met het verschil in omvang tussen de kantoren waarin de beroepsbeoefenaren werkzaam zijn.

Informatie over het CIROC seminar
Onderstaand de aankondiging op de CIROC presentatiepagina:

Advocaten, accountants en integriteit
Uit divers criminologisch onderzoek komt naar voren dat criminele organisaties soms gebruik maken van financiële en juridische dienstverleners bij het plegen van strafbare feiten en bij het investeren van hun wederrechtelijk verkregen vermogen in de economie. In oktober 2003 werd in CIROC-verband reeds een seminar aan deze thematiek gewijd. De nadruk lag daarbij op de advocatuur en het notariaat. Nadien hebben verschillende publicaties het licht gezien – o.a. het rapport van de Commissie-Joldersma – waarin klip en klaar wordt gesteld dat de integriteit van een aantal professionele dienstverleners onder druk is komen te staan als gevolg van het feit dat zij hand- en spandiensten verlenen aan, dan wel dat hun diensten worden misbruikt door criminele organisaties. Ook in de berichtgeving rondom enkele grote affaires in de wereld van het vastgoed wordt gewezen op de faciliterende rol van sommige vrije beroepsbeoefenaren. Behalve op advocaten en notarissen zijn de schijnwerpers daarbij gericht op makelaars, taxateurs, fiscale adviseurs en accountants. Wat de laatste beroepsgroep betreft spitst de discussie zich niet alleen toe op een eventuele actieve, adviserende rol, maar ook op de veronderstelde gebrekkige wijze waarop zij hun controlerende taken hebben uitgevoerd. In het komende CIROC-seminar van 5 oktober 2011 staan advocaten en accountants centraal. In hoeverre berusten de verwijten en beschuldigingen die aan hun adres worden geuit op een empirische grondslag? Welke ontwikkelingen hebben zich gedurende de afgelopen zeven jaar voorgedaan die de integriteit van deze beroepsbeoefenaren zouden kunnen hebben beïnvloed? En hoe moeten de interne en externe controlemechanismen worden geduid die in gang zijn en worden gezet om de veronderstelde aantasting van de integriteit tegen te gaan? Op deze en andere vragen zal tijdens het seminar van 5 oktober 2011 nader worden ingegaan. Niet alleen de Nederlandse ervaringen komen daarbij aan bod, maar ook de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk.

Advocaten, accountants en integriteit; het probleem en de dilemma’s
Voorzitter: Prof. dr. Hans Nelen (Maastricht University/CIROC)

# Juridische dienstverlening en betrokkenheid bij criminaliteit; een update – prof. dr. Hans Nelen (Maastricht University/CIROC) – pdf van powerpoint presentatie
# Dilemmas facing the legal profession; the contemporary situation in the United Kingdom – Prof. dr. Michael Levi (University of Cardiff, United Kingdom) – pdf van powerpoint presentatie
# Accountancy en integriteit; hedendaagse dilemma’s – Jaap ten Wolde – pdf van powerpoint presentatie
# Toezicht op de accountancy – Prof. dr. Marcel Pheiffer (Nyenrode Business University)
# Toezicht op de advocatuur – Drs. Niels Hupkes (Nederlandse Orde van Advocaten)
# Het externe toezicht van het Bureau Financieel Toezicht; mogelijkheden en problemen – F.J. Winkel, RA (directeur BFT) – pdf van powerpoint presentatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Kantoororganisatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s