“Nu al aan de slag met de flexbv”, artikel over wat er nu al mogelijk is vooruitlopend op de flexibilisering van het Nederlandse bv-recht

In AccountancyNieuws van 2 september 2011 verscheen mijn artikel over de flexbv. Intro:

Bij het parlement liggen twee wetsvoorstellen die tot doel hebben het Nederlandse BV-recht ingrijpend te wijzigen. De indruk bestaat dat deze voorstellen over de flexibilisering van het BV-recht wel door het parlement zullen komen, al is de vraag of 1 januari 2012 als invoeringsdatum wordt gehaald. Bij de oprichting van een BV of bij statutenwijziging kan nu al op de nieuwe situatie ingespeeld worden.

De flexibilisering van het BV-recht zal veel veranderen voor de praktijk van accountants. Het wordt noodzakelijk de nieuwe regelgeving goed te bestuderen. De huidige voorbeelden en modellen zullen straks niet meer bruikbaar zijn. Er is echter ook vrolijker nieuws: de ‘Flex-BV’ biedt extra mogelijkheden die kunnen leiden tot nieuwe producten en tot nieuwe advisering.

Op een aantal veranderingen kan nu al worden vooruitgelopen. Daar zijn verschillende manieren voor. Bij oprichting (nieuwe statuten) respectievelijk bij statutenwijziging kan al rekening worden houden met de Flex-BV wetgeving. Verder kunnen in de statuten extra bepalingen worden opgenomen waarvan het in werking treden afhankelijk wordt gesteld van het vervallen van bepalingen uit het huidige rechtspersonenrecht. Tot slot kunnen er contractuele afspraken worden gemaakt over statutenwijziging en over andere wijzigingen zodra de Flex-BV wetten in werking treden. Op die mogelijkheden wordt hierna kort ingegaan.

Dit artikel kan ook als pdf-bestand geraadpleegd worden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering van het bv-recht, Modernisering ondernemingsrecht, Rechtspersonenrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s