Niet-anonieme social media-accounts? Slechte ideeën van Nederlandse politieke partijen | AVG, adtech

Op security.nl is te lezen welke onverstandige ideeen Nederlandse politieke partijen hebben over de anonimiteit van social media accounts. Lees bijvoorbeeld CDA wil anonieme sociale media-accounts kunnen verbieden en Volt voor digitale euro, Europese digitale ID en pseudonimiteit op social media. Het staat me bij dat ik uit D66-hoek iets soortgelijks heb gehoord.

Het is duidelijk dat deze partijen niets begrijpen van advertentiebedrijven (adtech) en de datagraai economie. In theorie is het niet erg als mensen zich bekend moeten maken, zeker als ze zich online misdragen.

Probleem is dat het zeer ongewenst is als mensen zich bekend moeten maken aan datagraaibedrijven als Google en Facebook.

Zelf heb ik er al moeite mee mijzelf bekend te maken aan kranten en andere media, omdat ze dan vervolgens precies weten wat ik lees. Het beste zou zijn als Google/Facebook c.s. niets meer krijgen, behalve een bevestiging van een betrouwbare derde – bijvoorbeeld die stichting van Bart Jacobs (IRMA/Yivi) – dat betrokkene bekend is en meerderjarig.

Dat soort gedachten lijken niet door te dringen bij politieke lieden die nog analoog denken.

Wat mij betreft moet het nog verder gaan: ik vind dat het verboden moeten worden dat advertentiebedrijven kopieën ID en andere persoonsgegevens verwerken. Alleen een geselecteerde en gescreende groep bedrijven (vergunningplicht) moet deze mogelijkheid hebben, na een zware selectie op integriteit, goede IT, naleving van de AVG en dergelijke.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie