In november 2022 maakte Amnesty International bekend dat de Nederlandse overheid het demonstratierecht niet serieus neemt en riep de organisatie op tot verbetering. Het blijft merkwaardig dat de overheid niet reageert op dit soort oproepen.
Ronduit schokkend is de berichtgeving in De Groene, vandaag op hun site, over de ondergraving van het demonstratierecht door de Nederlandse overheid, met als introductie:
De sfeer tussen demonstrant en autoriteiten verhardt. De politie arresteert en slaat vaker, burgemeesters leggen striktere regels op en demonstranten worden nauwlettend gevolgd. ‘Ze hebben me radicaal gemept.’
Onder het mom van misdaadbestrijding lijkt de overheid het anti-overheidssentiment zelf te veroorzaken.
Lees in dit verband ook mijn blog over de kritiek van Algemene Rekenkamer en Nationale Ombudsman: De Haagse beleidsmakers zijn het contact met de burger kwijt.
Wanneer dringen de boodschappen van Amnesty International, Algemene Rekenkamer en Nationale Ombudsman door tot de overheidsburelen?
Meer informatie:
- Amnesty: bericht, rapport (pdf), november 2022. In het NJCM bulletin nr. 1 van 2023 stond een samenvatting, die eindigt met: “Hoewel er door zowel het publiek als de overheid waarde wordt gehecht aan het demonstratierecht, concludeert Amnesty dat het demonstratierecht onder druk staat en onvoldoende wordt gewaarborgd. In het rapport staan verschillende uitgangspunten die leidend moeten zijn. Hieronder valt onder andere het uitgangspunt dat de overheid zich tot het uiterste moet inspannen om een demonstratie te faciliteren en te beschermen“.
- De Groene, Klein tegen de grote politie, David van Benthem, Freyan Bosma, Simon Dequeker, Daphne ten Klooster en Sophie Polm, maart 2023.